c S

Poslanci bodo v torek predvidoma razpisali referendum o delu na črno

08.04.2011 14:23 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Poslanke in poslanci se bodo v torek sestali na izredni seji, je danes sklenil kolegij predsednika DZ Pavla Gantarja. Na njej bodo predvidoma razpisali referendum o zakonu o preprečevanju dela na črno ter razpravljali o umiku stopenj tajnosti z vseh orožarskih dokumentov. Poleg tega naj bi potrdili mandat novi evropski poslanki Mojci Kleva.

Skupina 31 poslancev iz vrst SDS in SNS je namreč v torek vložila zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Zakonu očitajo predvsem nedopustno omejevanje sosedske pomoči in to, da ne odpravlja vzrokov za delo na črno.

Državni zbor je sicer referendum, če ga zahteva tretjina poslancev, dolžan razpisati, in sicer v sedmih dneh od vložitve zahteve. Zato bo državni zbor to storil na izredni seji v torek, 12. aprila, so predstavniki poslanskih skupin sklenili na današnji seji kolegija.

Na sejo so poleg tega na zahtevo poslanske skupine SDS uvrstili razpravo o umiku tajnosti z vseh dokumentov, ki se nanašajo na pripravo in izvedbo osamosvojitve in obrambe Slovenije ter nabav oborožitve in vojaške opreme do leta 2000.

Na seji bodo poslanci SDS zahtevali umik stopnje tajnosti z vseh dokumentov predsedstva Republike Slovenije, predsednika RS, ministrstva za obrambo, vključno z njegovim varnostnim organom VOMO, ministrstva za notranje zadeve, Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, vseh preiskovalnih komisij, ki so se ukvarjale z orožjem, in komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v delih, ki se nanaša na trgovino z orožjem.

Poleg tega bo državni zbor na torkovi izredni seji predvidoma potrdil mandat novi evropski poslanki Mojci Kleva. Ta bo poslanski stolček v Evropskem parlamentu zasedla namesto Zorana Thalerja, ki je odstopil zaradi korupcijskega škandala, ki ga je razkril britanski tednik Sunday Times.

Predstavniki poslanskih skupin so na današnji seji kolegija predsednika DZ tudi določili dnevni red naslednje redne seje, ki se bo začela 18. aprila. Na njej bodo poslanci odločili, ali bodo začeli postopek za spremembe ustave, ki se dotikajo delovanja in pristojnosti ustavnega sodišča.

Na dnevnem redu imajo tudi prvo branje zakona o državnem tožilstvu ter novele zakona o ustanovitvi občin, ki je že tretji poskus ustanavljanja občine Ankaran. Lotili se bodo tudi sprememb zakonov o sodiščih in sodniški službi ter opravili splošno razpravo o zakonu o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge.

Kolegij je potrdil še terminske programe dela državnega zbora za maj in junij ter med drugim sklenil, da bo DZ družinski zakonik obravnaval na redni majski seji. Odločali so tudi o nekaterih predlogih za obravnavo zakonov po skrajšanem postopku ter zavrnili predlog, da se po skrajšanem postopku obravnava zakon o graditvi objektov. Predlog je namreč v DZ naletel na številne pomisleke, predloga za skrajšani postopek pa ni podprla niti ena poslanska skupina.

Gantar je članom kolegija še pojasnil, da utegne DZ zasedati tudi med velikonočnimi oziroma prvomajskimi prazniki, odvisno od tega, kdaj bo v DZ vložena zahteva za razpis referenduma o pokojninski reformi. Sindikati sicer lahko podpise pod referendumsko zahtevo zbirajo do 15. aprila, rok za njeno vložitev pa je 22. april.