c S

Vlada bo o pripravah na arbitražo o meji redno seznanjala OZP

08.04.2011 14:00 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Parlamentarni odbor za zunanjo politiko se je na današnji nujni seji za zaprtimi vrati seznanil z zaupno informacijo vlade o pripravah memoranduma za arbitražno sodišče o meji s Hrvaško. Sklenili so, da jih bo vlada vsaj dvakrat letno seznanila s potekom priprav, vključno s tem, kako pridobiva dokumente za argumentacijo svojih stališč.

To je po seji povedala predsednica odbora Janja Klasinc (SD). Kot je še pojasnila, je treba vedeti, "da se vsi sodni postopki, ki jih ima država z neko drugo državo ali v okviru mednarodne skupnosti, pripravljajo tajno". To je v interesu Slovenije, ne pa "razkrivanje naših pogajalskih izhodišč, naših priprav, tistim, ki bi to lahko zlorabili", je dodala.

Zunanji minister Samuel Žbogar je po seji novinarjem dejal, da priprave memoranduma "potekajo normalno" in "v skladu s programom". Izrazil je zadovoljstvo, saj meni, da bo vse pripravljeno v rokih, ki so opredeljeni v arbitražnem sporazumu. S tem je zavrnil trditve predlagateljev seje, poslanske skupine SLS, češ da vlada priprav na memorandum ne vodi sistematično in organizirano.

Dejal je tudi, da izstopi nekaterih članov iz posvetovalnih skupin ne vplivajo na njihovo delo. Delovne skupine nadaljujejo svoje delo, večina članov pa je pripravila prispevke, ki bodo koristni pri pripravi memoranduma. "V kolikor kdo ne želi sodelovati z nami, to obžalujemo, ampak gremo naprej. Memorandum je treba pripraviti," je dejal Žbogar.

Poslanska skupina SLS je v predlogu sklica seje sicer ocenila, da je delo strokovne skupine zunanjih strokovnjakov in zgodovinarjev, iz katere sta izstopila profesor mednarodnega prava Marko Pavliha in prvak SNS Zmago Jelinčič, neučinkovito.

Poslanec SLS Franc Pukšič je na novinarski konferenci po seji odbora pojasnil, da so nujno sejo zahtevali, ker premier Borut Pahor kljub obljubi predsedniku SLS Radovanu Žerjavu iz začetka februarja še ni sklical sestanka predsednikov parlamentarnih strank o pripravah slovenske argumentacije za arbitražno sodišče.

Izrazil je nezadovoljstvo, ker uvodni del seje, na katerem so predstavili razloge za zahtevo sklica, ni bil odprt. "Vladna koalicija je z jasnim namenom, da pač prikriva določene stvari, to sejo zaprla že na začetku", tako da je v celoti potekala za zaprtimi vrati, je dejal.

Kot je dodal, v odprtem delu seje niso želeli govoriti "o vsebini, ampak o proceduri", saj "obstajajo različna mnenja strokovnjakov, kaj zapisati v vsebino spora in kaj zapisati v memorandum".

Pukšič je izpostavil pomen določitve vsebine spora, saj bo arbitražno sodišče odločalo samo o tem, kar bo opredeljeno kot vsebina. Po mnenju SLS mora Slovenija svoje stališče v vsebini spora opredeliti tako, da "bodo vključena vsa območja od morja do Murske šume", sicer se bo arbitraža za Slovenijo končala, še preden se bo sploh začela in to "na način, ki bo bolj ali manj pomenil potrditev in legalizacijo sedanjega stanja", je zapisal Pukšič v sporočilu, ki ga je razdelil novinarjem.

Povedal je še, da je na seji z amandmajem v imenu poslanske skupine predlagal, da bi vlada OZP ob pripravah na memorandum dvakrat na leto seznanjala tudi z opredelitvijo vsebine spora, a predlog ni dobil podpore koalicijskih članov odbora.

Iz arbitražnega sporazuma sicer izhaja, da bosta pogodbenici mesec dni po tem, ko bo Hrvaška podpisala pristopno pogodbo z EU, določili vsebino spora. Če jima to ne bi uspelo, bo arbitražno sodišče za določitev točnega obsega spora glede meje na kopnem in morju ter zahtev pogodbenic uporabilo njune predložene utemeljitve.