c S

Petanova komisija zaslišala Suhodolčana, Urbanije ni bilo

08.04.2011 13:19 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje ravnanja ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča, je danes zaslišala predsednika uprave družbe Iskra Sistemi Uroša Suhodolčana, medtem ko Miloša Urbanije iz Ultre zaradi neodložljivih poslovnih obveznosti v tujini na seji ni bilo.

Ker je tema, ki jo je tokrat obravnavala komisija, drugačna od dosedanjega dela, je predsednik komisije Rudolf Petan (SDS) Suhodolčanu najprej pojasnil, zakaj so ga povabili na zaslišanje. Kot je dejal, je Golobič večkrat zatrdil, da Ultra, katere solastnik je prek podjetja Ultra Sum s sedežem na Nizozemskem, ne bo izvajala poslov za podjetja v večinski državni lasti.

Zadnja takšna posla sta bila elektronizacija študentske prehrane in mestna kartica Urbana, je dejal Petan in spomnil, da je bilo področje elektronskih komunikacij in pošte z ministrstva za gospodarstvo preneseno na Golobičevo ministrstvo. "Tudi s pomočjo vašega pričanja želimo priti do verodostojnih podatkov, ali se posli Ultre s podjetji v državni lasti vendarle ne nadaljujejo na drugačen, posrednejši način," je pojasnil Petan.

Komisija je želela preveriti, ali je bil javni razpis za centralno nadzorni sistem (CNS) v Mobitelovih baznih postajah izveden korektno ali je bil prirejen tako, da bi imela od njega korist podjetja, kot je Ultra. Ta je družbi Iskra Sistemi, ki je pri Mobitelu dobila posel za sistem CNS, prodala tehnologijo.

Suhodolčan o višini vrednosti posla med Iskro Sistemi in Ultro ni želel govoriti, saj da gre za poslovno skrivnost, bi pa bil o tem pripravljen spregovoriti na zaprti seji. Povedal je, da podrobnosti o poslu ne pozna, saj se je z njim ukvarjal drugi član uprave Iskre Sistemi Peter Goltnik, ki je tudi sodeloval v pogajanjih z Mobitelom.

Petana je zanimalo tudi, ali je Iskra Sistemi v tretji in zadnji ponudbi, ki jo je oddala Mobitelu, ceno znižala na račun kvalitete. Suhodolčan, ki podrobnosti pogajanj ne pozna, je glede tega pojasnil, da so ceno znižali v toku pogajanj, a ne na račun kvalitete.

Kot je pojasnil, nekatere Mobitelove bazne postaje že imajo sistem CNS, nekatere pa ne. Pogodba zato predvideva, da se bazne postaje najprej pregledajo, nato pa se Mobitel odločili in naroči, kaj je treba postoriti na posamezni bazni postaji, je povedal Suhodolčan, ki ne ve, koliko baznih postaj je še brez opreme.

Suhodolčanu prav tako ni znano, ali je Iskra Sistemi v ponudbi zapisala, da pri poslu ne bo sodelovala s podizvajalci, vendar o tem dvomi, saj so sistemska hiša, ki večino poslov opravi s kooperanti. Bilo pa je v ponudbi jasno navedeno, da je Iskra Sistemi to tehnologijo odkupila od Ultre.

Na vprašanje, kakšne reference je družba prijavila na Mobitelov razpis, je Suhodolčan dejal, da ima Iskra Sistemi zelo širok spekter produktov in tehnologij, zato z referencami ni imela nikoli težav. Teh niso imeli niti s finančnimi tokovi. "Firma je stabilna in dobro posluje," je dejal.

Komisijo je zanimalo tudi, ali je bil podizvajalec - družba Instal S - ustanovljen zaradi tega posla. Suhodolčan v to dvomi, saj da gre za majhne zneske, Instal S pa bi težko posloval samo na podlagi tega posla. Glavnino v ceni namreč predstavlja oprema, ki pa jo dobavljajo različni izvajalci.

"Mi smo s to tehnologijo dobili zasnovo produkta, ki pa smo jo posodobili in za produkt pridobili svoje certifikate," je dejal Suhodolčan, ki je bil v Ultri zaposlen kratek čas. V družbi se je ukvarjal z naftnim področjem. Večinoma je delal v tujini in nikoli na področju telekomunikacij, je še dejal.

Golobičevega odvetnika Mihe Kozinca na seji ni bilo, saj se, kot je sporočil Petan, ni strinjal z zaslišanjem Suhodolčana. Petan je ob tem pojasnil, da je preiskovalna komisija Suhodolčana kot novo pričo določila konec letošnjega januarja in da je to v skladu s poslovnikom.