c S

Türk opaža pojmovanje prava kot sredstva političnega boja

08.04.2011 13:19 Portorož, 08. aprila (STA) - V slovenski politiki in javnem razpravljanju je opaziti izrazito instrumentalno pojmovanje prava kot sredstva političnega boja, je v svojem predavanju ob začetku letošnje odvetniške šole dejal predsednik republike Danilo Türk. Ob tem je opozoril na delo parlamentarnih preiskovalnih komisij in "brezobzirno kritiziranje pravosodja".

Predsednik države je na začetku predavanja, s katerim se je v Portorožu začela Odvetniška šola 2011 v organizaciji odvetniške zbornice, opozoril na soodvisnost prava in družbene etike ter na pomen prava za zagotavljanje človekovih pravic. Pri tem je kot ključnega izpostavil pomen ohranjanja neodvisnosti in avtoritete sodstva.

Svojo kritiko je Türk usmeril v delovanje številnih parlamentarnih preiskovalnih komisij, ki "ustvarjajo prostor za politične polemike", praviloma pa ne opravijo zastavljenih nalog.

Prav tako je opozoril na "brezobzirno kritiziranje pravosodja", ki je po njegovem postalo stalnica našega javnega razpravljanja in politike ter ogroža avtoriteto sodišč, s tem pa tudi enega od temeljev vladavine prava.

"Svoj vrhunec ta cinični odnos do prava doživlja v primerih, ko se nosilci politične ali gospodarske moči znajdejo v položaju obtožencev ali obsojencev," saj je v takih primerih po Türkovih besedah slišati "napadalne izjave o domnevnih zarotah, v katerih naj bi sodelovalo sodstvo". Tovrstne napade je treba odločno zavrniti, pravi predsednik.

Türk je opozoril tudi na nevarnost gospodarske krize za zagotavljanje človekovih pravic, ki se odraža tudi v občutku o obstoju dveh pravnih držav.

Za reševanje sedanje krize, ki je tudi kriza vrednot, pa ni druge poti kot pravo. Pri tem je treba institucije pravne države spoštovati, od njih samih pa zahtevati pošteno in zakonito delo, meni predsednik republike.

Ob tem se je Türk zahvalil odvetnikom za njihovo dosedanje nudenje pravne pomoči "pro bono" socialno ogroženim ter pozdravil predlog odvetniške zbornice, da bi znotraj njegovega urada ustanovili posebno delovno telo, posvečeno prav spremljanju področja nudenja tovrstne pravne pomoči. Kot je napovedal, bodo v naslednjih tednih poskušali pripraviti načrt o izvedbi takšne zamisli.

Se je pa predsednik vrnil tudi k svojemu predlogu ustavnih dopolnil, s katerim bi dosegli razbremenitev ustavnega sodišča. Ta predlog je, čeprav ni imel praktično nobene opozicije v strokovnih krogih, doživel politično blokado v DZ, je spomnil Türk. Takšna blokada pa je po njegovem zaskrbljujoča ter veliko pove o pomanjkanju politične zrelosti pri nas.