c S

D&B: Slovenija stoji tako rekoč na mestu

08.04.2011 11:42 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Največja bonitetna hiša na svetu Dun&Bradstreet (D&B) je bonitetno oceno Slovenije aprila ohranila nespremenjeno. Slovenski rating ostaja enak in se uvršča v kategorijo držav z nizkim tveganjem ter ohranja prvo mesto v regiji. Pristavka o nazadovanju oziroma krepitvi tudi ni in je rating še vedno označen kot stabilen.

Glede na zadnja statistična poročila D&B pričakuje zmerno pospešeno rast bruto domačega proizvoda (BDP), in sicer za dva odstotka v 2011 in za 2,4 odstotka v letu 2012. Domače povpraševanje je kljub rasti v zadnjem četrtletju 2010 še vedno problem, na temu področju pa v Sloveniji niti ni opaziti optimizma, še pravijo v D&B.

Dodajajo, da banke težko odobravajo posojila za investicije, po drugi strani pa večinoma niti niso potrebna, ker so zmogljivosti zaradi nižje prodaje nezasedene. Zaradi dolžniške krize v območju evra, rasti cen hrane in nafte ter domače potrebe po strukturnih reformah ostajajo predvidevanja za obdobje 2011-2012 negotova.

Poročilo omenja civilno nepokorščino samostojnih podjetnikov, za katero ne pričakuje večjega učinka, obtožbe podjetnikov, da vlada ogroža obstoj delovnih mest, ker ne liberalizira trga dela, in spremembe glede plačilnih rokov in pobota. Slednjega sicer poročilo ne komentira, so danes še sporočili iz ljubljanske bonitetne hiše I, ki je partnerska družba D&B.

Dun & Bradstreet je v aprilu sicer spremenil rating desetim državam. Znižal ga je Bahrajnu, ponovno Grčiji, žal tudi Japonski, Kuvajtu, Libiji, Novi Zelandiji in Panami, izboljšal pa Latviji, Nizozemski in Tuniziji. Vrh si še naprej delita Švica in Nemčija.