c S

OZP danes o pripravah na arbitražo o meji

08.04.2011 07:45 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Parlamentarni odbor za zunanji politiko bo na današnji nujni seji na zahtevo poslanske skupine SLS razpravljal o pripravah in zbiranju podatkov o slovensko-hrvaški meji v okviru priprave memoranduma za arbitražni postopek o meji s Hrvaško. Seja bo potekala za zaprtimi vrati, predlagatelji pa želijo, da bi bila vsaj deloma odprta.

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je na predsednico odbora Janjo Klasinc naslovil zahtevo, da se za javnost odpre uvodni del seje. Po oceni poslanske skupine namreč ni razloga, da je uvodni del seje, na katerem bodo predstavili razloge za zahtevo za sklic nujne seje, zaprt za javnost. Strinjajo pa se, da je seja zaprta v delu, ko bodo predstavniki vlade predstavili informacije, s katerimi je treba ravnati v skladu z zakonom o tajnih podatkih.

Odločitev bo odbor, kot je običajno, sprejel na sami seji, ki bo sicer potekala v t.i. tihi sobi.

SLS je sklic nujne seje zahteval, ker želijo razjasniti probleme, do katerih naj bi po njihovih podatkih prihajalo pri pripravi slovenske argumentacije za arbitražno sodišče. Po njihovih informacijah vlada priprav ne vodi sistematično in organizirano, neučinkovito naj bi bilo tudi delo strokovne skupine zunanjih strokovnjakov in zgodovinarjev, iz katere so izstopili nekateri vidni člani. Zatikalo pa naj bi se tudi pri pridobivanju originalov dokumentov, med drugim Osimskih sporazumov, ki so še v arhivih v Beogradu.