c S

Kosovo dobilo prvo predsednico države

08.04.2011 07:40 Priština, 07. aprila (STA) - Kosovski parlament je danes namestnico načelnika kosovske policije Atifete Jahjago izvolil za predsednico Kosova. Jahjaga je postala prva predsednica Kosova, z njeno izvolitvijo pa se je končala zadnja politična kriza v državi, ki je trajala dva tedna, poročajo tuje tiskovne agencije.

35-letno Jahjago je kosovski parlament izvolil v prvem krogu izredne seje. Zanjo je glasovalo 80 poslancev, deset poslancev pa je podprlo njeno protikandidatko Suzane Novoberdaliu. Deset glasovnic je bilo neveljavnih. Na glasovanju je bil sicer prisoten 101 poslanec, volitve predsednika pa so bojkotirali poslanci stranke Samoopredelitev (Vetevendosje).

Izredno sejo parlamenta so sklicali na zahtevo 40 poslancev in to potem, ko so se predsedniki treh strank v sredo zvečer ob posredovanju ameriškega veleposlanika v Prištini Christopherja Della dogovorili za skupno kandidatko Atifete Jahjago, ki je bila doslej politično neznana.

Kosovsko ustavno sodišče je minuli teden razveljavilo februarsko izvolitev Behgjetija Pacollija za predsednika države.

Po podatkih spletne enciklopedije Wikipedia se je Jahjagova rodila 20. aprila 1975 v kosovskem mestu Đakovica, ni članica nobene stranke, ima policijski čin generalmajorke in je po veroizpovedi muslimanka. Ostali biografski podatki zaenkrat niso znani.