c S

Odbor podprl kompromis glede posvojitve otrok s strani istospolnih parov

08.04.2011 07:46 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Odbor za delo je v nadaljevanju drugega branja družinskega zakonika podprl kompromisni predlog vlade, ki določa, da istospolni partner lahko posvoji le otroka svojega partnerja. Opozicija na kompromis ni pristala, saj je prepričana, da ima otrok pravico do očeta in matere, kar je nad pravico odraslega do otroka.

Prvotni predlog družinskega zakonika je določal, da lahko istospolni par posvoji otroka, vendar s to določbo zakonik med poslanci ni imel dovolj podpore. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je ponudilo kompromisni predlog.

Opozicija na to ni pristala. Z dopolnilom je sprva predlagala, da lahko otroka posvojita le zakonca, moški in ženska. V primeru sprejetja kompromisnega predloga pa je SDS predlagal še kompromis, s katerim bi določil, da lahko istospolni partner posvoji le biološkega otroka svojega partnerja, in to v partnerski skupnosti.

V primeru, da partnerska skupnost preneha in je otrokov drugi biološki starš še živ, ponovno nastanejo pravice in obveznosti posvojenca do drugega biološkega starša otroka, je še predlagal SDS.

Zunajzakonski par bi po predlogu opozicijske stranke lahko posvojil otroka le v primeru registracije partnerske skupnosti. Odbor je vsa dopolnila opozicije zavrnil.

Za otroka je najbolje, če živi v skupnosti z očetom in materjo, ki sta v zakonski zvezi, je dejal France Cukjati (SDS). Opozoril je, da je pravica otroka do očeta in matere pred pravico odraslih do otroka.

Predsednica odbora Andreja Črnak Meglič (SD) je Cukjatiju odgovorila, da je "prisiljevanje" ljudi v sklenitev zakonske zveze neprimerno, prav tako zatrjuje, da pri posvojitvah ne sme biti diskriminacije kakršnihkoli zunajzakonskih zvez.

Kompromis je po mnenju vodje civilne iniciative Za družino in pravice otrok Aleša Primca kompromisna prevara, saj zakonik izloča pravni pomen materinstva in očetovstva. Edini razlog za to je, da bodo zakon dali na ustavno sodišče, je prepričan.

Vito Rožej (Zares) je prepričan, da z omogočanjem posvojitev s strani istospolnih parov ne razvrednotimo družine z očetom in materjo.

Luka Juri (SD) pa meni, da je predpogoj za dobrobit otrok človeška, ne moška ali ženska ljubezen. Po njegovih besedah se pogovarjamo o strpnosti, ne pa o spolnih tendencah, ki niso pomembne.

Mitja Blažič je iz kampanje Za vse družine! je izpostavil nekaj socioloških raziskav ter opozoril na ugotovitve, da spol staršev ne vpliva na uspešno starševstvo, pač pa je za to pomembna kakovost starševstva. Po njegovem mnenju znanost zavrača vse pomisleke o posvojitvah otrok v istospolne zveze.

Predstavnik Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Tadej Strehovec je dejal, da bo s sprejetjem teh določb prišlo do grobe kršitve pravice otrok do očeta in matere. Opozoril je, da v kompromisnem predlogu predlagatelj ni predvidel rešitve, kako bo z otrokom v primeru razpada istospolne partnerske skupnosti.

Psihoterapevt Roman Vodeb meni, da mora država s strokovnjaki razčistiti, kaj je korist otroka. Kot pravi, njegove izkušnje kot terapevta kažejo, da težave odraslega očeta, zlasti težave z razmerji in spolnostjo, izvirajo iz otroštva.

Odbor nadaljuje z razpravo.