c S

Sprememb glede gradnje v lastni režiji še niso dorekli

08.04.2011 07:35 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Stališča glede predloga novele zakona o graditvi objektov, ki bi omejila gradnjo v lastni režiji le na enostavne objekte in je že v DZ, so med poslanskimi skupinami, vlado in OZS različna, pravi premier Borut Pahor. Zato se bodo posvetovanja nadaljevala, je po njegovih besedah danes sklenila vlada.

Vlada je večino zahtev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) sprejela, zakon o graditvi objektov je še zadnja med njimi in je še vedno v fazi pogovorov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Pahor.

Glede predloga novele je povedal, da so "ugotovili, da predlagana rešitev odstopa od pričakovanj, ki so jih dali obrtniki, in zaenkrat vztrajamo pri rešitvah, ki so bile doslej". "Če se obrtniki z njimi ne bodo strinjali, jih bomo umaknili," je dejal premier.

Dodal je, da so stališča med poslanskimi skupinami, vlado, resornim ministrom in OZS različna. "Ker so ta različna mnenja, želimo zamrzniti proceduro, se znova usesti, posvetovati, kaj je prava rešitev. To je bila danes odločitev vlade," je povedal Pahor.

Predlog novele, ki bi ukinil možnost gradnje objektov za lastne potrebe velikosti do 250 kvadratnih metrov v lastni režiji, tako da bi bilo v lastni režiji mogoče graditi le enostavne in nezahtevne objekte, je naletel na nasprotovanje v javnosti in tudi v poslanskih skupinah - tako v opozicijskih kot koalicijskih so izrazili pomisleke in pod vprašaj postavili podporo predlogu.

Usklajevanja glede novele še potekajo, po enem od novih predlogov pa naj bi skupno koristno površino stavbe, ki bi jo še bilo dovoljeno graditi v lastni režiji, postavili pri 200 kvadratnih metrih. Takšno gradnjo bi bilo treba vnaprej prijaviti in navesti, ali se jo gradi v lastni režiji (in katera dela bi se tako gradila) ali z najemom izvajalca. Določila glede gradnje v lastni režiji bi uskladili z zakonom o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno, predvsem v delu, ki opredeljuje sosedsko pomoč.

Predsednik sekcije gradbincev pri OZS Franc Bukovec pravi, da se bodo v sekciji do te nove verzije opredelili v petek. Osebno meni, da je rešitev "bolje kot nič", dvomi pa, da bi lahko organi nadzor dosledno izvajali.