c S

Vlada o gospodarskih temah

08.04.2011 07:35 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela sklep o dodatnih začasnih ukrepih razvojne podpore območju Pokolpja, ki ga je določila za problemsko območje z visoko brezposelnostjo. Slovenskim železnicam je sklenila vrniti 134 milijonov evrov, sprejela pa je tudi uredbo, s katero se bo preprečilo zaprtje mariborskega letališča.

Vlada je sprejela program spodbujanja konkurenčnosti in ukrepe razvojne podpore Pokolpju za obdobje do leta 2016. Območje občin Kočevje, Loški Potok, Osilnica, Kostel, Črnomelj, Semič in Metlika, ki se povezujejo v območno razvojno partnerstvo Pokolpje, je določila za problemsko območje z visoko brezposelnostjo. Temu območju bo namenila finančno pomoč, predvideni sta tudi obnova prometne ter izgradnja elektroenergetske infrastrukture.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o družbi Slovenske železnice, s katerim se bo železniškemu prevozniku poravnalo terjatve, ki so nastale ob izločitvi premoženja javne železniške infrastrukture in njegovem prenosu na državo leta 2000. Terjatve višini 134,26 milijona evrov se bo izplačalo iz proračuna v prihodnjih petih letih, in sicer po 26,8 milijona evrov na leto.

Vlada je na današnji seji sprejela uredbo o koncesionirani gospodarski javni službi obratovanja javnega letališča Edvarda Rusjana Maribor. Koncesionarja se izbere na javnem razpisu, koncesija pa se mu podeli za 30 let z možnostjo podaljšanja za deset let. Do sklenitve pogodbe z izbranim koncesionarjem bo ministrstvo za promet sklenilo pogodbo o uporabi letališke infrastrukture z družbo Aerodrom Maribor, razlika med njenimi prihodki in stroški pa se bo pokrila iz proračuna.

Vlada je ministra za razvoj in evropske zadeve Mitja Gasparija na lastno željo razrešila z mesta člana uprave Ustanove - Centra za evropsko prihodnost.

Vlada je dala soglasje k imenovanju Marka Komaca za direktorja Geološkega zavoda Slovenije za mandatno dobo petih let.

Vlada je ustanovila medresorsko delovno skupino za evalvacijo dosedanjih postopkov pri prostorskem umeščanju državne ceste od priključka na avtocesti A1 pri Šentrupertu do priključka Velenje jug. Devetčlansko skupino vodi David Polutnik z ministrstva za promet.