c S

Računsko sodišče bo revidiralo učinkovitost ukrepov za ohranjanje delovnih mest

07.04.2011 13:07 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Računsko sodišče je v sredo sprejelo sklep o začetku revizije o uspešnosti in učinkovitosti izbranih ukrepov za ohranjanje obstoječih delovnih mest in spodbujanje zaposlovanja. Revidirali bodo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in Zavod RS za zaposlovanje.

Pri tem velja omeniti, da so se s koncem marca sicer vsem delodajalcem, ki so prejemali delno povračilo nadomestila plače in stroškov usposabljanja za delavce na začasnem čakanju na delo v okviru drugega vladnega protikriznega ukrepa, to je zakona o delnem povračilu nadomestila plače, iztekle pogodbe o sofinanciranju.

Zavod RS za zaposlovanje bo tako do konca tega leta izvajal le še izplačila in nadzore nad pogodbami o sofinanciranju, ki jih je v okviru ukrepa sklenil z delodajalci.

Od junija 2009, ko je začel veljati omenjeni drugi protikrizni zakon, je zavod prejel 1127 vlog delodajalcev, ki zaradi pomanjkanja dela oz. naročil niso mogli zaposlenim zagotavljati dela in so jih zato napotili na začasno čakanje na delo. V ukrep je bilo tako skupaj vključenih 946 delodajalcev in več kot 19.000 zaposlenih.

Zavod je doslej delodajalcem izplačal dobrih 30 milijonov evrov sredstev za nadomestila plač in 1,4 milijona evrov sredstev za povračilo stroškov usposabljanja delavcev na začasnem čakanju na delo.

Namen drugega protikriznega zakona je bil ublažiti posledice svetovne finančne in gospodarske krize, ki je Slovenijo zajela konec leta 2008.

V prihodnje se pomoč države delodajalcem na področju aktivne politike zaposlovanja načrtuje zlasti v smeri spodbujanja novega zaposlovanja in usposabljanja brezposelnih za učinkovitejše vključevanje na trg dela.