c S

Policijski sindikat opozarja, da bodo pri ukinitvi policijskih uprav stroški presegli prihranek

07.04.2011 07:57 Krško, 06. aprila (STA) - Policijski sindikat Slovenije in njegove območne enote nasprotujejo ukinitvi policijskih uprav (PU) Krško, Slovenj Gradec in Postojna. Kljub temu, da bodo stroški njihove ukinitve presegli prihranek in da se bo zaradi te zmanjšala varnost v državi, pa namerava vlada projekt izpeljati, so danes opozorili policijski območni sindikalni predstavniki.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Krškem povedal predsednik posavskega policijskega sindikata Anton Vodopivec, vlada, da bi opravičila projekt ukinitve omenjenih PU, nastopa s prirejenimi podatki. Očitno pa namerava odločitev, ki je po njegovem nastala v ozkem političnem krogu, izpeljati za vsako ceno, je dejal.

Po besedah postojnskega policijskega sindikalista Jureta Ocepka bo ukinitev treh PU na omenjenih področjih povzročila zmanjšanje varnosti prebivalstva, po podatkih sindikata pa se bodo zaradi novo organiziranih PU njihovi stroški delovanja povečali za trikrat, je pojasnil.

Policiste, kot je primer Kopra, bodo ponekod preselili v neustrezne in pretesne prostore, njihovo premeščanje pa pomeni, da jih bo na določenih območjih manj, zaradi česar bo po 1. juniju oziroma po preselitvi njihov odzivni čas daljši, je nadaljeval.

V državi bo preselitev PU povzročila tudi globlji prodor težjih oblik kriminala in balkanskih kriminalnih združb, znotraj policijske organizacije pa bo povzročila neusklajenost in težave glede na izobrazbo ter nadrejenost policistov, je še dejal Ocepek in hkrati napovedal nove sindikalne akcije za ohranitev omenjenih PU.

Njegov posavski kolega Albin Namesnik pa je opozoril tudi na varovanje Nuklearne elektrarne Krško, za katero je sedaj zadolžena PU Krško. Za opravljanje omenjene naloge so pred kratkim v Krškem dobili povsem novo opremo, katere selitev v Novo mesto bi po njegovi oceni terjala več časa in dodatne stroške.

Kot je dodal, bo selitev vseh treh PU v prostoru povzročila dolgoročne posledice, glede na to, da se njen čas bliža, pa je opozoril, da na niti eni od treh PU vodstvo policije zaposlenih policistov še do danes ni obvestilo, kaj in kje bodo delali po njej.

V Generalni policijski upravi so v odzivu ponovili, da reorganizacija policije prinaša enakomernejše obremenitve policijskih uprav in dolgoročno ohranja visok nivo varnosti.

Zagotavljajo, da združevanje policijskih uprav ne bo v ničemer vplivalo na učinkovitost izvajanja nalog policije, saj se "na sedežih združenih policijskih uprav združujejo predvsem, tako imenovane administrativne enote PU, medtem ko bodo operativne enote še vedno opravljale delo na območjih, kjer delo opravljajo sedaj".

Na območju sedanje PU Krško bodo še naprej delovali kriminalisti sedanje PU Krško s funkcionalnega sedeža v Krškem, prav tako tudi prometni policisti in vodniki službenih psov sedanje Postaje prometne policije Krško oziroma enote vodnikov službenih psov, ki bodo delo opravljali s funkcionalnega sedeža v Brežicah, so še zapisali.