c S

Cerar pritrjuje onkološkemu inštitutu glede izgubljenih sredstev za zdravila

07.04.2011 07:56 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Onkološki inštitut (OI) Ljubljana je pozval ministrstvo za zdravje k sklicu sestanka skupaj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Na sestanku bodo predstavili pravno mnenje Mira Cerarja, ki pritrjuje stališču inštituta, da so bila sredstva, ki jih je OI izgubil ob končnem obračunu z ZZZS, odvzeta nezakonito, pojasnjujejo na OI.

Predstavniki onkološkega inštituta, ministrstva za zdravje in ZZZS se bodo sestali predvidoma prihodnji teden. Pravno mnenje, ki ga bo predstavil inštitut, pa je pripravil Miro Cerar, so za STA pojasnili na inštitutu.

Zavod za zdravstveno zavarovanje je inštitutu v končnem obračunu februarja odvzel 7,6 milijona evrov, kar je 9,1 odstotka vseh njihovih prihodkov. Ta znesek je predstavlja razliko med načrtovano višino porabljenih sredstev za zdravila in realizirano vrednostjo zdravil. Nižje cene zdravil pa je inštitut s farmacevtskimi podjetji izpogajal.

Prihranke iz tega naslova je ZZZS vzel vsem bolnišnicam, in sicer na podlagi člena v drugem aneksu k splošnemu dogovoru za leto 2010, ki bolnišnicam priznava tiste vrednosti porabljenih zdravil, ki so jih mesečno sporočale na ZZZS. Zaradi tega je inštitut preteklo leto zaključil s 3,8 milijona evrov minusa.

Cerar se tako strinja s stališčem vodstva onkološkega inštituta, da je pogodba o izvajanju programov zdravstvenih storitev za pogodbeno leto temeljni dokument, ki ureja odnose med ZZZS in inštitutom, in tega ne more nadomestiti zgolj določilo v splošnem dogovoru ali aneks k splošnemu dogovoru.

Tako bi po njihovem mnenju morali ob spremembi splošnega dogovora za leto 2010 spremeniti tudi konkretno pogodbo, in sicer z aneksom, vendar ZZZS onkološkemu inštitutu ni ponudil v podpis aneksa, v katerem bi določil pravno podlago za odvzem sredstev.

Celo nasprotno, ZZZS in onkološki inštitut sta februarja letos podpisala aneks k pogodbi o izvajanju programov zdravstvenih storitev za leto 2010, ki v osmem členu inštitut zagotavlja 29,26 milijona evrov za bolnišnična zdravila, so zapisali na onkološkem inštitutu.

Generalna direktorica inštituta Ana Žličar je po marčevski seji sveta OI, na kateri so potrdili poročilo o poslovanju zavoda v lanskem letu, napovedala, da bo naredila vse, da izterja sredstva.

Tudi danes so na inštitutu pojasnili, da bodo najprej izkoristili vsa pravna sredstva, da pridobijo 7,6 milijona evrov nazaj. V skrajnem primeru pa napovedujejo tudi tožbo.