c S

Aktualni zakon o tujcih neskladen z ustavo

07.04.2011 08:15 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Ustavno sodišče je odločilo, da so prvi, drugi in četrti odstavek 47. člena zakona o tujcih v neskladju z ustavo. Na ministrstvu za notranje zadeve so za STA pojasnili, da novela zakona, ki je že v proceduri, to neustavnost odpravlja.

Aktualni zakon o tujcih v 47. členu določa, da mora tujec, ki nezakonito prebiva v Sloveniji, državo zapustiti nemudoma oziroma v roku, ki mu je bil postavljen.

Da tujec nezakonito prebiva v Sloveniji, se šteje, če je nedovoljeno vstopil, če mu je bil razveljavljen vizum ali je potekel rok, za katerega je bil izdan, če prebiva v Sloveniji v nasprotju s vstopnim naslovom oziroma mu je potekel čas, ko je na podlagi zakona ali mednarodnega sporazuma lahko v Sloveniji, ali pa če nima dovoljenja za prebivanje ali je dovoljenje prenehalo veljati.

Pri določanju roka, v katerem mora tujec zapustiti državo, mora organ, ki izda odločbo, upoštevati čas, v katerem tujec to lahko stori, pri čemer ta rok ne sme biti daljši od treh mesecev.

Ustavni sodniki med drugim menijo, da je zakon preveč nedoločen, saj ni jasno, ali mora tujec, ki nezakonito prebiva v Sloveniji, državo zapustiti nemudoma ali v roku, ki mu je bil postavljen. Prav tako ni jasno, katere okoliščine so tiste, ki bi jih moral pristojni organ upoštevati pri določitvi roka, v katerem mora tujec zapustiti državo.

To pomeni nedoločnost kaznovalne norme, zato je zakon v nasprotju z ustavnim načelom zakonitosti v kazenskem pravu, o katerem govori prvi odstavek 28. člena ustave, je 24. februarja odločilo ustavno sodišče. Državnemu zboru je naložilo, da mora ugotovljeno neskladje odpraviti v šestih mesecih.

Medtem pa je v parlamentarni proceduri že novela zakona o tujcih, ki to neustavnost že odpravlja, so za STA potrdili na ministrstvu za notranje zadeve. Novela zakona bo namreč tujcem, ki nezakonito prebivajo v Sloveniji, med drugim omogočil, da državo zapustijo prostovoljno, po tem ko jim bo izdana t.i. odločba o prostovoljni vrnitvi. Tujec se bo v postopku odstranitve na odločbo lahko pritožil.