c S

MZ predstavil prenovljen pravilnik o zdravstvenih pogojih voznikov

07.04.2011 07:49 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Ministrstvo za zdravje je na novinarski konferenci predstavilo prenovljen pravilnik o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil, ki med drugim za voznike, kaznovane zaradi pitja alkohola, predvideva pregled s svetovanjem. Ob tem je ministrstvo predstavilo tudi spremembe pravilnika o sestavi in delovanju razširjenih strokovnih kolegijev (RSK).

Med pomembnimi novostmi pravilnika o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil je ta, da bodo prvi pregled kandidata za voznika in pregled zaradi podaljšanja dovoljenja po določeni starosti ali zaradi določenih zdravstvenih omejitev opravljali vsi izvajalci medicine dela.

Za voznike z dioptrijo +/-2 med drugim niso več potrebni pregledi za podaljševanje veljavnosti zdravniškega spričevala. Voznike z dioptrijo večjo kot +/-2 in manjšo kot +/-5 bodo po novem kontrolirali le specialisti medicine dela, in sicer na vsakih 5 let, oziroma, če bo šlo za stabilno motnjo, na 10 let. Pod določenimi pogoji pa bodo lahko vozniško dovoljenje pridobile tudi osebe z epilepsijo in določenimi kroničnimi boleznimi.

Glede na veljavno ureditev se v pravilnik dodajata dva nova zdravstvena pregleda. Prvi je zdravstveni pregled s svetovanjem voznikom, ki so bili kaznovani v prometu zaradi pitja alkoholnih pijač. Ob tem se jim izbriše polovica kazenskih točk. To velja za voznike, ki so jim policisti namerili med 0,5 grama in vključno 0,8 grama alkohola na kilogram krvi. Drugi pa je kontrolni zdravstveni pregled za voznike, ki jim je bilo odvzeto vozniško dovoljenje. Kontrolne zdravstvene preglede bodo lahko opravljali le pooblaščeni izvajalci.

Slovenija je sicer od Evropske komisije danes dobila drugi opomin, naj upošteva nove ukrepe EU v povezavi s sposobnostjo za vožnjo, ki prinašajo prednosti za ljudi s slabim vidom, sladkorno boleznijo ali epilepsijo.

Pravilnik na novo določa tudi merila za določitev cen. Cene bodo primerljive s sedanjimi oziroma nekoliko nižje. Zdravstveni pregledi za kandidate za voznike in za voznike so obvezni. Pravico za opravljanje teh pregledov pa imajo le specialisti medicine dela.

Spremembe pravilnika o sestavi in delovanju razširjenih strokovnih kolegijev pa predvideva na ustanovitev RSK za fizioterapijo in RSK za medicinsko genetiko. Na novo bodo ustanovili tudi RSK za medicinsko genetiko.