c S

V Evropskem parlamentu prejeli prošnjo za odvzem imunitete poslancu Severinu

06.04.2011 15:56 Strasbourg, 06. aprila (STA) - Evropski parlament je prejel prošnjo romunskih oblasti za odvzem imunitete evropskemu poslancu iz Romunije Adrianu Severinu, proti kateremu poteka preiskava zaradi suma vpletenosti v korupcijsko afero, je danes v Strasbourgu sporočil podpredsednik parlamenta Gianni Pittella (S&D). Zahtevo bo obravnaval parlamentarni odbor za pravne zadeve.

Odbor za pravne zadeve, ki je pristojen za vprašanja poslanske imunitete, bo imenoval poročevalca za ta konkretni primer in nato razpravljal o vprašanju za zaprtimi vrati. Poslanec ima pravico, da članom odbora pojasni svojo plat zgodbe, odbor pa lahko od romunskih oblasti zahteva dodatne dokumente in pojasnila.

Odbor bo sprejel priporočilo parlamentu, naj se zahteva po odvzemu imunitete sprejme ali zavrne, o katerem bodo evropski poslanci glasovali na plenarnem zasedanju.

Gre za korupcijsko afero, ki jo je razkril britanski časnik Sunday Times. Vanjo so za zdaj vpleteni štirje evropski poslanci - Slovenec Thaler in Avstrijec Ernst Strasser, ki sta že odstopila, ter Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain.

Thaler in Strasser sta zaradi afere že odstopila, medtem ko Severin in Zalba Bidegain še vztrajata na poslanskih stolčkih. Severin, ki poudarja, da ni zagrešil nobenega kaznivega dejanja, je sicer moral izstopiti iz politične skupine evropskih socialistov in demokratov (S&D) in je zdaj samostojni evropski poslanec.

Afera je močno odmevala tudi v Romuniji, kjer proti Severinu poteka preiskava, njegovo vztrajanje, da ni storil ničesar napak, pa je sprožilo močne kritike.