c S

EU s smernicami za varstvo zasebnosti pri uporabi pametnih čipov

06.04.2011 15:54 Bruselj, 06. aprila (STA) - Evropska komisija je danes z industrijo, civilno družbo, Evropsko agencijo za varnost omrežij in informacij (ENISA) ter nadzornimi službami za varstvo zasebnosti in podatkov v Evropi podpisala prostovoljni dogovor o oblikovanju smernic za zagotovitev varstva podatkov zaradi uporabe pametnih čipov.

Namen danes podpisanega dogovora je potrošnikom zagotoviti zasebnost, preden se čipi, ki temeljijo na tehnologiji radiofrekvenčne identifikacije (RFID), uvedejo v večjem obsegu, so sporočili iz Bruslja.

Pričakuje se, da bo leta 2011 prodanih okoli 2,8 milijarde pametnih čipov, od tega približno tretjina v Evropi. Industrija pa ocenjuje, da bi lahko bilo do leta 2020 priključenih že 50 milijard elektronskih naprav.

Čipi RFID v napravah, kot so mobilni telefoni, računalniki, hladilniki in avtomobili, nudijo več prednosti za podjetja, javne službe in potrošniške izdelke, npr. večjo zanesljivost izdelkov, energetsko učinkovitost in reciklažo, hitrejše plačevanje cestnine, krajše čakanje na prtljago na letališču ter zmanjševanje vpliva izdelkov in storitev na okolje.

Vendar pa čipi RFID predstavljajo tudi potencialno tveganje za zasebnost, varnost in varstvo podatkov. Mednje spada možnost, da tretja stran brez uporabnikovega dovoljenja dostopa do njegovih osebnih podatkov, na primer o njegovi lokaciji.

Številni vozniki denimo plačujejo uporabo cest in parkirišč elektronsko s čipi RFID, ki jih pritrdijo na vetrobranska stekla. Če ne bodo sprejeti preventivni ukrepi, lahko čitalniki RFID zunaj teh specifičnih lokacij nehote razkrijejo lokacijo vozila in s tem zasebne podatke.

Številne bolnišnice pa na primer uporabljajo čipe RFID za spremljanje inventarja in identifikacijo bolnikov. Ta tehnologija lahko sicer izboljša splošno kakovost zdravstvenega varstva, vendar je treba o njenih prednostih razmisliti tudi z vidika zasebnosti in varnosti.

"Toplo pozdravljam današnji ključni dogovor, da se v središče tehnologije pametnih čipov postavi zasebnost potrošnikov in da se zagotovi varstvo zasebnosti, še preden se izdelki dajo v promet," pravi podpredsednica Evropske komisije za digitalno agendo Neelie Kroes.

Današnji dogovor je del izvajanja priporočila komisije, sprejetega leta 2009, po katerem je treba pametne čipe ob nakupu takoj samodejno in brezplačno izključiti, razen če potrošnik izrecno izrazi željo, naj čip ostane vključen.

V skladu z dogovorom bodo podjetja izvedla celovito presojo tveganj glede zasebnosti in sprejela ukrepe za preprečevanje ugotovljenih tveganj, preden se nova naprava s pametnim čipom da v promet.

To bo vključevalo morebiten vpliv na zasebnost glede povezave med zbranimi in posredovanimi ter drugimi podatki. Še zlasti je to pomembno pri občutljivih osebnih podatkih, kot so biometrični, zdravstveni in osebni podatki, navajajo v Bruslju.