c S

Agencija: Svojih stališč glede dokapitalizacije NKBM nismo spreminjali

06.04.2011 14:23 Ljubljana, 06. aprila (STA) - V agencija za upravljanje kapitalskih naložb države pojasnjujejo, da svojih stališč glede dokapitalizacije Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) niso spreminjali. Kot poudarjajo, so izrazili svoje pomisleke zaradi razmeroma nizko določene cene dokapitalizacijskih delnic v višini 50 odstotkov knjižne cene.

Kot so danes sporočili iz agencije, so vedno podpirali dokapitalizacijske procese in izboljšanje kapitalske strukture obeh bank v državni lasti. To je pomembno zaradi dodatne kapitalske usposobitve obeh bank za soočanje s tržnimi izzivi in njihovemu boljšemu podpiranju gospodarstva.

"Povečanje kapitalske moči obeh vodilnih bank je po našem mnenju lahko eden od ključnih protikriznih ukrepov, saj zagotavlja povečan angažma bank pri poslovanju podjetij. Vsak dodaten evro kapitala omogoča banki multiplicirati svoje poslovanje in povečati kreditni potencial za slovenska podjetja," navajajo.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države je izrazila svoje pomisleke v zvezi z dokapitalizacijo zaradi relativno nizko določene cene dokapitalizacijskih delnic, saj za to v poslovanju banke ne vidi razlogov. Prav tako so vse informacije, ki so jih prejeli od vodstva banke v preteklosti, nakazovale dokapitalizacijsko ceno v višini kapitala banke.

V agenciji pravijo, da razmeroma nizka cena povečuje razloge za državo in obstoječe delničarje, da sodelujejo pri dokapitalizaciji in v njej ohranijo svoje deleže. V tem pogledu je interes države enak interesom novih delničarjev, ki bodo v dokapitalizaciji kupili delnice NKBM, to je doseči primeren donos iz naložbe.

"Menimo, da je umik države iz kapitalskih naložb potrebno izvesti v primernem času in ob primerni prodajni ceni," so v sporočilu zapisali v agenciji, kjer, kot dodajajo, so opozorili na dejstvo, da je morebiten umik države iz kapitalskih naložb treba voditi organizirano in v skladu z mednarodnimi standardi.

Agencija za upravljanje naložb je ob ponedeljkovi objavi dokapitalizacijskega prospekta NKBM izrazila pomisleke zaradi po njihovem nedopustnega zmanjšanja vrednosti premoženja za obstoječe delničarje, v torek pa je podprla udeležbo države pri dokapitalizaciji, saj ta ne bi smela zmanjšati svojega deleža.

Dokapitalizacija NKBM bo potekala v dveh krogih. V okviru dokapitalizacije NKBM bo v naslednjih dveh tednih malim in obstoječim delničarjem na voljo nekaj več kot 13 milijonov novih delnic v vrednosti med osem in 10,5 evra, nato pa bodo delnice teden dni na voljo še institucionalnim vlagateljem.