c S

Predsednik Evropske komisije po petih letih spet na Balkan

06.04.2011 13:21 Bruselj, 06. aprila (STA) - Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso bo od četrtka do sobote na turneji po Balkanu. Obiskal bo Hrvaško, BiH, Črno goro in Makedonijo. V Bruslju pred obiskom zanikajo širitveno utrujenost, češ da je kot "mit jetija". A dejstvo, da je od zadnje poti šefa komisije v regijo minilo pet let, priča o tem, da širitev ni na vrhu prioritet EU.

Namen obiska je sicer "poudariti podporo komisije evropski perspektivi regije Zahodnega Balkana ter spodbuditi potrebne reforme v omenjenih državah in jim s tem pomagati pospešiti napredek na poti proti EU", so pred obiskom poudarili v komisiji.

Prva postaja Barrosa, ki ga bo na balkanski turneji spremljal komisar za širitev Štefan Füle, bo Zagreb, kjer se bo v četrtek sestal s premierko Jadranko Kosor in predsednikom Ivom Josipovićem, nagovoril sabor in srečal s predstavniki civilne družbe.

Barroso bo na Hrvaškem ponovil svojo "željo, da bi lahko državi kmalu izrekel dobrodošlico kot 28. članici EU, seveda pod pogojem, da izpolni vsa merila za to", so za STA pojasnili v tiskovni službi komisije. Namen obiska je državo spodbuditi k novemu zagonu na poti v EU.

Hrvaška je med balkanskimi državami daleč najbliže EU. Od oktobra 2005, ko je začela pogajanja, je odprla že vsa poglavja in jih začasno zaprla 28 od 35. Naslednja pristopna konferenca, na kateri naj bi zaprla še dve, kmetijstvo in regionalna politika, je predvidena za 19. april.

Najtežje je področje pravosodja, ki velja za "poglavje vseh poglavij". V nedavnem poročilu o izpolnjevanju pogojev za zaprtje tega poglavja je komisija opozorila na več pomanjkljivosti, predvsem v boju proti korupciji, pa tudi na nezadostno sodelovanje Zagreba s haaškim sodiščem.

Zaradi pravosodja Hrvaški grozi, da pristopnih pogajanj ne bo končala do konca junija letos, na kar računa. Če bi jih, bi po mnenju poročevalca Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannesa Swobode sicer članica lahko postala leta 2013 ali najpozneje leta 2014.

Druga in tretja postaja sta BiH in Črna gora, ki ju bosta Barroso in Füle obiskala v petek. Barroso se bo v BiH sestal s predsedstvom BiH in nagovoril parlamentarni odbor, pristojen za evropske zadeve.

V Črni gori pa se bo srečal s predsednikom vlade Igorjem Lukšićem, predsednikom Filipom Vujanovićem in predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem ter na univerzi v Donji Gorici s študenti razpravljal o EU.

Zadnja postaja pa je Makedonija, ki jo bo šef komisije obiskal v soboto. Srečanja bodo na Ohridu. Barroso se bo sestal s predsednikom vlade Nikolo Gruevskim, predsednikom Gjorgejem Ivanovom in vodjo makedonske opozicije Brankom Crvenkovskim ter predaval lokalnemu občinstvu.

"Države Jugovzhodne Evrope sodijo v EU," je pred odhodom v regijo izpostavil Barroso. "Toda časovni okvir evropske prihodnosti je odvisen od voditeljev in ljudi v regiji," je opozoril in dodal, da bo voditelje spodbudil, naj pospešijo reforme in zagotovijo rezultate.

Komisar Füle pa je zatrdil, da širitvena utrujenost ne obstaja. To je ponazoril s prispodobo, ki jo je že večkrat uporabil: "Zame je to mit. Kot jeti - o njem se pogosto govori, videl ga ni pa še nihče. Dajmo se skupaj boriti proti temu mitu z reformami, ki bodo koristile ljudem."

Makedonija je kandidatka za članstvo v EU postala decembra 2005, a vse od takrat še čaka na začetek pogajanj. Glavna ovira za napredek je njen spor z Grčijo zaradi imena, a tudi notranjepolitična trenja ji prav nič ne pomagajo k napredku.

EU je državo že večkrat opozorila, da od nje pričakuje več politične zrelosti. Nov preizkus za makedonske stranke bodo junijske parlamentarne volitve, ki se približujejo v senci pretenj opozicije, da jih bo bojkotirala.

V slepi ulici je tudi BiH, kjer se Srbi, Hrvati in Bošnjaki po oktobrskih volitvah nikakor ne morejo dogovoriti o oblikovanju vlade, s čimer onemogočajo izvajanje reform, potrebnih za njen napredek v EU.

EU je voditelje v BiH že večkrat opozorila, naj se ne zatekajo v nacionalizem in naj premostijo nesoglasja, sicer bo država ostala na repu kolone na poti v unijo. Nedavno so se države članice celo dogovorile za mehanizem sankcij proti nekonstruktivnim politikom v BiH.

Tako v BiH kot v Makedoniji bo Barroso po navedbah komisije poudaril, da je EU "popolnoma zavezana" njuni evropski prihodnosti, a da državi morata "opraviti svoj del posla". Ob tem bo po napovedih opozoril, da je treba končati polarizacijo politike.

Še najbolje od te trojice kaže Črni gori, ki je lani decembra dobila status kandidatke, pogajanja pa naj bi začela do konca leta. Barroso bo črnogorskim sogovornikom čestital za dosežen napredek, a opozoril, da jih čaka še delo - predvsem za zagotovitev pravne države.

Na vprašanje, zakaj Barroso ne bo obiskal tudi Srbije, Kosova in Albanije, preostale države na Balkanu z "evropsko prihodnostjo", so v komisiji odgovorili, da jih bo obiskal pozneje v tem letu in da je razlog, da gre najprej v omenjene štiri, "logističen".

Barroso je regijo nazadnje obiskal februarja 2006 v spremstvu tedanjega komisarja za širitev Ollija Rehna. Je bil pa lani dvakrat na obisku v regiji predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, in sicer julija in oktobra. Obakrat se je ustavil tudi v Sloveniji.

Evropska komisija se v imenu držav članic unije pogaja z državami, ki se želijo pridružiti EU, a odločitve na koncu sprejmejo države članice, in to s soglasjem.