c S

Sojenje v primeru Ruby preložili na maj

06.04.2011 13:18 Milano, 06. aprila (STA) - Na sodišču v Milanu bi morala danes potekati prva razprava v primeru Ruby, vendar so sodniki, ker premiera Silvia Berlusconija na sojenje ni bilo, obravnavo preložili na 31. maj. V sodni dvorani je prav tako manjkala Maročanka Karima El Mahroug, znana pod vzdevkom Ruby.

Premier Berlusconi se je sodnicam pisno opravičil za izostanek, saj da ima neodložljive obveznosti v Rimu. Današnja razprava, ki jo je javnost z nestrpnostjo pričakovala, se je po poročanju italijanskih medijev končala po vsega petih minutah.

Kljub kratkotrajni obravnavi je na dan prišla vsaj ena pomembna novica. Ruby namreč po pojasnilih njene odvetnice Paole Boccardi ne bo sodelovala kot ena od tožnic zoper Berlusconija, o čemer se je v zadnjih dneh ugibalo.

To tudi pomeni, da od premiera ne bo terjala odškodnine. "Če bi nastopila kot ena od tožnic, bi to nasprotovalo njenim dosedanjim trditvam, da ni imela spolnih odnosov s premierom," je dejala Boccardijeva.

Podobno je napovedal tudi odvetnik enega od policistov, ki so bili lani maja prisotni ob Berlusconijevem klicu, naj Ruby izpustijo iz zapora. Premier Berlusconi je namreč poleg obtožbe, da je plačal za spolne odnose z mladoletno prostitutko Ruby, kar je kaznivo dejanje, obtožen tudi, da je zlorabil položaj, ko jo je s klicem na policijo spravil iz zapora.

Premierova odvetnika sta se na te napovedi, razumljivo, odzvala pozitivno in jih označila kot izjemno pomemben dogodek današnje razprave.

Na sojenju proti Berlusconiju naj bi sicer pričalo 33 deklet, ki so se udeleževale tako imenovanih bunga bunga zabav v premierovi vili, na seznamu prič v premierovo korist pa naj bi bili tudi ameriški igralec George Clooney, portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo ter italijanski zunanji minister Franco Frattini.

Sojenje bi se sicer utegnilo predčasno končati. Koalicijski poslanci so namreč uspeli zagotoviti večino glasov poslanske zbornice za pritožbo na ustavno sodišče v zvezi s pristojnostjo milanskega sodišča za sojenje Berlusconiju. Menijo namreč, da bi premieru, ker naj bi očitana kazniva dejanja storil med opravljanjem funkcije, moralo soditi posebno sodišče.