c S

Odbor DZ prek novele zakona o elektronskih komunikacijah

06.04.2011 10:38 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Odbor DZ za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj je danes potrdil predlog novele zakona o elektronskih komunikacijah, ki natančneje določa ukrep, s katerim lahko Apek operaterju s pomembno tržno močjo naloži funkcionalno razdelitev družbe. Novela tudi na novo opredeljuje postopek imenovanja in razreševanja direktorja Apeka.

Predlog novele, ki ga je vlada v DZ vložila po skrajšanem postopku, prenaša določila evropskih direktiv, ki se nanašajo na funkcionalno ločitev vertikalno integriranega operaterja in neodvisnost nacionalnega regulatornega organa.

Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jozsef Györkös, je že zadnja sprememba zakona iz leta 2009, čeprav EU regulativni okvir s področja elektronskih komunikacij iz leta 2002 tega še ni zahteval, uvedla možnost ukrepa, da se operaterju s pomembno tržno močjo naloži, da mora dejavnosti, povezane z zagotavljanjem operaterskega dostopa, prenesti na neodvisno poslovno enoto. Hkrati je, enako kot sedaj predlagana novela, že predvidela tudi možnost prostovoljne ločitve družbe.

Predlog novele jasneje in dosledneje prenaša med tem spremenjeno zakonodajo EU, ki možnost naložitve funkcionalne ločitve tudi izrecno zahteva. Ta ukrep naj bi bil sicer uporabljen le kot skrajna možnost, ob strogih pogojih in določenih postopkih, če se cilji z drugimi ukrepi ne morejo zagotoviti.

Poleg tega predlog novele natančno opredeljuje postopek imenovanja in razrešitve direktorja agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek). Po Györkösevih besedah je Slovenija marca lani dobila opomin Evropske komisije zaradi preslabo opredeljenih razlogov za razrešitev direktorja regulatornega organa.

V noveli so izrecno našteti pogoji za imenovanje direktorja, natančno pa je tudi opredeljeno, kdaj je lahko direktor predčasno razrešen in kdaj se mu lahko začasno prepove opravljanje nalog.

Györkös je tudi povedal, da ministrstvo že pripravlja tudi temeljito prenovo tega zakona, ki je potrebna zaradi obsežnih sprememb zakonodaje EU na področju elektronskih komunikacij.