c S

WikiLeaks: Ekvador izgnal veleposlanico ZDA

06.04.2011 07:56 New York, 06. aprila (STA) - Ekvadorska vlada je veleposlanico ZDA Heather Hodges v torek razglasila za nezaželeno osebo in jo zaprosila, naj čim prej odide domov. Ekvadorce je razjezila tajna depeša State Departmenta, v kateri veleposlanica meni, da predsednik Rafael Correa dopušča korupcijo v vrhu policije.

Depešo je objavil španski časopis El Pais, ki jo je pridobil od WikiLeaksa. V depeši še piše, da veleposlanica predlaga preklic vizuma za vstop v ZDA nekdanjemu načelniku ekvadorske policije, generalu Jaimeju Hurtadi.

Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino je po poročanju ameriških medijev sicer zanikal, da gre za izgon in zatrdil, da ne gre za dejanje naperjeno proti ZDA, ampak proti diplomatki, ki je dajala resne izjave. Sporočil je, da je z veleposlanico govoril o objavi depeše, vendar mu na vprašanja ni dala zadovoljivih odgovorov, zato so se odločili, da več ni dobrodošla.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Mark Toner je sporočil, da je izgon neupravičen, vendar pa ZDA niso sprejele povračilnih ukrepov.

Veleposlanica je v Washington poročala o številnih obtožbah na račun generala, ki je ekvadorsko policijo vodil v letih 2008 in 2009, in sicer zaradi izsiljevanja, prejemanja podkupnin, sodelovanja v trgovini z ljudmi, zlorabah javnih sredstev, oviranja preiskav in drugih dejanj za osebno okoriščanje.

Ta dejanja pa naj bila tako obče znana, da so uradniki veleposlaništva ocenili, da je moral zanje vedeti tudi predsednik Correa, preden je generala imenoval na položaj. Osebje veleposlaništva je ob tem ugibalo, da je Correa želel imeti na položaju človeka, s katerim bi lahko manipuliral.