c S

Ustavna komisija DZ danes o zaostrovanju pogojev za zakonodajni referendum

06.04.2011 07:58 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Ustavna komisija DZ bo danes obravnavala ustavne spremembe, s katerimi bi delno spremenili pravila pri izvedbi naknadnega zakonodajnega referenduma. Pri tem vlada predlaga uvedlo t. i. referendumskega kvoruma, določitev vsebin, o katerih se ne more odločati na referendumu, in uvedbo omejitve, po kateri bi lahko referendum predlagali le volivci.

Člani komisije naj bi danes razpravljali o morebitni ustanovitvi posebne strokovne skupine, ki bi komisiji pomagala pri odločanju o predlaganih spremembah.

Vlada sicer predlaga spremembo 90. člena in nov 90.a člen ustave, in sicer tako, da se določi, da je na referendumu sprejeta tista odločitev, za katero glasuje večina volivk in volivcev, ki so veljavno glasovali, pri čemer se mora referenduma udeležiti najmanj četrtina volilnih upravičencev.

Naknadni zakonodajni referendum bi lahko po predlogu s podpisi zahtevalo le še 40.000 volivk in volivcev, ne pa več tudi tretjina poslancev ali državni svet, kot je to določeno sedaj.

Novost je tudi določitev zakonov, o katerih ne bi bilo mogoče odločati na referendumu. Referendum tako ne bi bil možen o zakonih, ki bi jih DZ sprejel zaradi razlogov varnosti ali obrambe države in odprave posledic naravnih nesreč.

Prav tako ne bi bilo možno na referendumu odločati o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb, razen tistih iz 3.a člena ustave, ko gre za vstop v mednarodne integracije. Referendum tudi ne bi bilo možen o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o izvrševanju državnega proračuna, pa tudi ne o zakonih, katerih zavrnitev na referendumu bi imela za posledico kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin.