c S

Černač ob poročilu o delu nadzorovanih služb izpostavil preprečevanje nadzora v Sovi

06.04.2011 07:52 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je danes na za javnost zaprti seji obravnavala poročila o delu nadzorovanih služb v letu 2010. Predsednik komisije Zvone Černač (SDS) je v izjavi za medije po seji izpostavil preprečevanje parlamentarnega nadzora v Sovi. Po njegovih besedah so jim na Sovi danes nadzor preprečili že tretjič.

Poročila o delu policije na področju prikritih preiskovalnih ukrepov, obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo in Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) bodo predstavljala pomemben vir za pripravo poročila o delu komisije za lani, ki bo pripravljeno do konca tega meseca, napoveduje Černač. Prav tako so danes obravnavali tudi okvirne programe za delo omenjenih služb za letos.

Kot je ob tem dejal Černač, so člani pooblaščene skupine komisije danes že tretjič želeli pogledati arhivske dokumente nekdanje Službe državne varnosti (SDV), ki so po zakonu javni, a so jim to preprečili. Pri tem se Sova sklicuje na Arhiv RS in obratno, a to so vse izgovori, je pojasnil.

Po njegovem mnenju ne gre za nedolžne situacije, saj se lahko prihodnjič zgodi, da bodo - ko po mnenju nekaterih kakšnih podatkov ne bo dobro posredovati opoziciji - na Sovi preprosto dejali, da zaradi varovanja človekovih pravic nimajo pravice nadzora. Kot pravi, je to nevarno zaradi kršitve človekovih pravic in zlorabe varnostnih služb v nekatere druge namene, tudi politične.

Po Černačevih besedah so v komisiji doslej naredili vse, da bi omogočili ta nadzor, obvestili so vse pristojne, a odziva ni bilo. Tako bodo, kot pravi, primorani o omejevanju parlamentarnega nadzora obvestiti tudi pristojne institucije izven države.

"Omejevanje parlamentarnega nadzora oziroma njegovo preprečevanje je nekaj najslabšega, kar se lahko zgodi v eni normalni demokratični državi," je prepričan Černač. Temu bi se po njegovih besedah morali zoperstaviti vsi odgovorni, tudi predsedniki države, vlade in DZ Danilo Türk, Borut Pahor in Pavel Gantar. Ker pa se, kot pravi, to ni zgodilo, smo lahko "resnično zaskrbljeni nad stanjem demokracije v tej državi".

Medtem ko je bil parlamentarni nadzorni komisiji vpogled v gradivo že tretjič preprečen, pa so gradivo poslali varuhu človekovih pravic, poudarja Černač. Gradivo, ki se je zaprlo 4. oktobra lani, so po njegovih besedah 19. oktobra dvignili in kopirali za potrebe sekretariata za nacionalno varnost. Kot pravi, pa so jim na Sovi pojasnili, da so z gradivom vrnili tudi kopije.

"Očitno je samo opozicija problem pri vpogledu oziroma konkretno SDS," je dejal Černač. Kot pravi, so mogoče nadzorovani že tudi predstavniki opozicije. Za preprečitev parlamentarnega nadzora po njegovem mnenju ni utemeljenega in racionalnega razloga. Formalne bitke med Arhivom RS in Sovo o dostopnosti tega gradiva so namenjene zamegljevanju situacije in temu, da se nadzor prepreči, je prepričan.