c S

Sodišče ponovno zavrnilo tožbeni zahtevek Zavarovalnice Triglav v primeru Istrabenz

06.04.2011 07:49 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Višje sodišče v Kopru je zavrnilo tožbo Zavarovalnice Triglav zoper Istrabenz, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz zavarovalnice, kjer so sodbo danes tudi prejeli. Zavarovalnica Triglav je od Istrabenza terjala 19,95 milijona evrov kupnine s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi od 7. januarja 2008 dalje.

S tem je višje sodišče pritrdilo okrožnemu sodišču, ki je maja lani prav tako zavrnilo tožbo zavarovalnice. Sodišče prve stopnje pa je omenjeno tožbo zavrnilo že februarja lani.

Pravno stališče sodišča je, da je Zavarovalnica Triglav, s tem, ko je pozvala Istrabenz k morebitnemu izboljšanju svoje ponudbe, čeprav je pri tem izrecno zapisala, da se njen poziv ne šteje za sprejem in ne za zavrnitev ponudbe, dejansko zavrnila ponudbo Istrabenza in zato ponudba Istrabenza v času sprejema ponudbe s strani zavarovalnice Triglav naj ne bi bila več veljavna.

Zavarovalnica Triglav bo preučila možnost vložitve izrednih pravnih sredstev.

Zavarovalnica je 10. novembra 2008 vložila tožbo zoper Istrabenz, ker ni plačal kupnine za Petrolove delnice. Takrat je uprava zavarovalnice pojasnila, da je zavarovalnica 28. decembra 2007 nepreklicno in brezpogojno sprejela zavezujočo ponudbo Istrabenza z dne 2. oktobra 2007 za nakup Petrolovih delnic v skupni višini 19,95 milijona evrov.

Istrabenz je na tožbo odgovoril 17. decembra 2008, deset dni pozneje pa zoper Zavarovalnico Triglav vložil tudi nasprotno tožbo. Tako v odgovoru na tožbo kot v nasprotni tožbi utemeljuje svoje stališče, da od Zavarovalnice Triglav ni dolžan kupiti Petrolovih delnic.