c S

Erjavec pričakuje, da ga ne bodo več nadlegovali z afero Patria

05.04.2011 15:17 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Predsednik DeSUS Karl Erjavec po oprostilni sodbi pričakuje, da ga ne bodo več "nadlegovali" z afero Patria, saj je, poudarja, spoštoval predpise, njegovo nedolžnost pa je ugotovilo tudi sodišče. Postopek, v katerem so mu očitali nevestno delo, je bil po Erjavčevem prepričanju ves čas namenjen diskvalifikaciji njega in stranke DeSUS.

Erjavec je na današnji novinarski konferenci na sedežu stranke ponovil, da je afera Patria politična. Zadovoljen pa je, da je prišlo do sodnega postopka, saj bi sicer "kot politik težko dokazoval svojo nedolžnost".

Tudi sodišče je po Erjavčevih besedah ugotovilo, da je nedolžen, da pri zadevi Patria ni povzročil škode in da je spoštoval predpise, zato sedaj pričakuje, da ga bodo prenehali obsojati in "nadlegovati s to afero".

Od koalicije je sicer pričakoval "mlačne odzive". "Obtožni predlog je bil namreč prvi korak za mojo eliminacijo, ta pa je služil zlasti temu, da bi me umaknili iz vlade," je dejal. Ko se je "ugotovilo, da je obtožni predlog premalo, se je šlo na poziv računskega sodišča". Tudi zgodba Patria je bila po prepričanju prvaka DeSUS ves čas namenjena njegovi diskvalifikaciji in diskvalifikaciji stranke DeSUS.

Zagotavlja, da njegovi odnosi s koalicijo sedaj ostajajo enaki. "Je pa res problem, da nas koalicija ne posluša kaj preveč," dodaja. Pri tem navaja tožbo vlade za ničnost pogodbe s Patrio, ki bo imela po njegovem mnenju katastrofalne učinke, pri čemer se sprašuje, kdo bo nosil odgovornost.

Predsednik Zares Gregor Golobič je pred tednom dni izrazil pričakovanje, da bo vlada ta teden sprejela sklep o tožbi za ničnost pogodbe. Erjavec ga poziva: "Če je Golobič res prepričan, da ta pogodba izpolnjuje vse pogoje, da bo nična, potem naj odgovarja s svojim osebnim premoženjem, ne pa, da se igramo z davkoplačevalskim denarjem."

Ministrom DeSUS je po njegovih besedah naročeno, da glasujejo proti odločitvi za to tožbo.

Predsednik DeSUS je bil oster tudi do komentarja glede sodbe v časniku Delo, v katerem komentator piše, da je Erjavca rešila gospodarska kriza. Ker se mu zdi nerazumljivo, da se krizo povezuje z njegovo nedolžnostjo, od časopisne hiše Delo pričakuje opravičilo, sicer napoveduje tožbo.