c S

Spletni velikani s pritožbo proti Franciji

05.04.2011 15:17 Pariz, 05. aprila (STA) - Več kot 20 spletnih velikanov je napovedalo pritožbo proti novi francoski odredbi, v skladu s katero naj bi leto dni shranjevali podrobne podatke o svojih uporabnikih. Te bi morali v primeru preiskave predati policiji, carinskemu, davčnemu ali kateremu drugemu uradu, čemur se podjetja odločno upirajo.

Vložitev pritožbe pred francoskim državnim svetom je napovedalo francosko združenje Asic, ki med drugim zastopa podjetja Google, Facebook in Ebay, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Asic bo vložil pritožbo pred državnim svetom zaradi odredbe o shranjevanju podatkov," je napovedal prvi mož združenja Benoit Tabaka.

Odredba, ki je bila objavljena v začetku marca, od komercialnih spletnih strani, pa tudi strani z glasbenimi in video vsebinami ter ponudnikov spletne pošte zahteva shranjevanje podatkov o svojih strankah. Med njimi so tudi polna imena, psevdonimi, poštni in spletni naslovi, telefonske številke, gesla in podatki, potrebni za njihovo preverjanje in spreminjanje.

Podatki morajo biti shranjeni leto dni in jih lahko zahtevajo oblasti v primeru preiskave s strani policije, davčnega, carinskega urada ali lokalnih varnostnih oblasti.

"Več elementov je problematičnih. Na primer to, da ni bilo nobenega posvetovanja z Evropsko komisijo," je menil Tabaka. Zahtevo po shranjevanju gesel in njihovem predajanju policiji pa je ocenil za "šokanten ukrep", še poroča AFP. Asic napoveduje, da bodo pritožbo vložili v sredo zjutraj.