c S

Sodišče sledilo predlogu upravitelja glede prodaje Mure in partnerji

05.04.2011 15:16 Murska Sobota, 05. aprila (STA) - Premoženje družbe Mura v stečaju, med drugim 100-odstotni delež družbe Mura in partnerji ter blagovna znamka Mura, bodo prodajali na javni dražbi po izklicni ceni 9,65 milijona evrov, je v ponovnem odločanju sklenilo sodišče in s tem sledilo predlogu stečajnega upravitelja Branka Đorđevića. Če ne bo pritožb, bo dražba še v maju.

Kot je Okrožno sodišče v Murski Soboti danes objavilo na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), bo stečajni upravitelj premoženje Mure - 100-odstotni delež družbe Mura in partnerji, 99,75-odstotni delež zagrebške družbe Mura trgovina i usluge, blagovno znamko Mura ter proizvodno opremo in nepremičnine na sedežu družbe Mura v Murski Soboti - prodajal na javni dražbi v paketu po skupni izklicni sceni 9,65 milijona evrov. Varščina bo znašala milijon evrov.

Če na sklep v 15-dnevnem roku ne bo pritožb, bo odločitev pravnomočna in stečajni upravitelj bo lahko v treh dneh objavil sklic dražbe. Kot je danes za STA povedal Đorđević, bi lahko bila dražba med 23. in 30. majem.

S pritožbo in ponovnim odločanjem je prišlo do novega zamika pri prodaji, Đorđević pa opozarja, da bi bilo treba premoženje prodati čim prej. "Kupec bi že moral sodelovati pri načrtovanju in oblikovanju novih modelov za jesen in zimo," je dejal in ocenil, da bi z novim odlašanjem oz. novo pritožbo kupec odšel.

Okrožno sodišče je o načinu prodaje omenjenega premoženja danes odločilo drugič, potem ko je višje sodišče ugodilo pritožbi Davčne uprave RS (Durs) in zadevo poslalo okrožnemu sodišču v ponovno odločanje.

Durs se je na prvi sklep sodišča pritožil, saj da kot ločitveni upnik, ki ima vpisano hipoteko z drugim vrstnim redom na nepremičninah, ki so del paketa, po predlagani izklicni ceni ne bo prišel do poplačila svoje terjatve. Izklicno ceno je predlagal pri 12,5 milijona evrov.

Sodišče je danes odločitev utemeljilo s tem, da je bilo omenjeno premoženje že naprodaj po ocenjeni likvidacijski vrednosti (okoli 17,6 milijona evrov), vendar se ni prijavil noben kupec. Sledilo je mnenju stečajnega upravitelja, da je cena 9,65 milijona evrov (kar je v okviru zakonskih določil, ki omogočajo znižanje za do 50 odstotkov glede na likvidacijsko vrednost) realna in da trg višje cene ne bi prenesel. Sodišče je tudi upoštevalo mnenje izvedenke finančne stroke Silvane Jagodic, ki je v mnenju s 24. marca ocenila, da je glede na neuspešno prvo dražbo treba upoštevati še dodatno znižanje cen.

"Premoženje smo že prodajali, pa ni šlo. Glede na pogovore s kupci, vrednost nepremičnin na trgu ter položaj tekstilne industrije v Sloveniji in Evropi sem se odločil za to ceno, da bi premoženje čim prej prodali, dokler je še v aktivni funkciji," pravi stečajni upravitelj.

V primeru nove pritožbe bi moralo višje sodišče v zadevi dokončno odločiti v roku enega meseca, je še pojasnil Đorđević.