c S

Menedžerji ministra pozivajo k večji prožnosti na trgu dela

05.04.2011 13:18 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik in predsednik Združenja Manager Dejan Turk sta danes v Ljubljani razpravljala o aktualnih temah s področja dela ministrstva. V ospredju je bila delovnopravna zakonodaja. "V Sloveniji imamo veliko varnost, pogrešamo pa prožnost," je poudaril Turk.

Kot je po srečanju, ki je potekalo v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), izpostavil minister, so imeli s predstavniki Združenja Manager zanimivo vsebinsko razpravo o tem, kako v prihodnje v našem prostoru vzpostaviti primerljive pogoje s tistimi državami, ki so naši glavni konkurenti.

"Brez tega verjamemo, da nimamo dobrih možnosti, da bi se Slovenija iz krize izkopala in napredovala. Na našem področju so to predvsem vprašanje delovne zakonodaje in obremenitve dela z davki in prispevki," je pojasnil Svetlik.

Po mnenju ministra so se tu sogovorniki strinjali, da je Slovenija v preteklosti veliko naredila za povečevanje varnosti zaposlenih in prebivalstva nasploh. "Naš temeljni cilj v naslednjih mesecih pa je, da se lotimo tudi vprašanja prožnosti. Če bo prožnost večja, lahko računamo tudi na večje število delovnih mest," je menil. Poudaril je, da ministrstvo tako pripravlja spremembe zakona o delovnih razmerjih, v ta kontekst pa je postavil tudi vprašanje malega dela.

Konkretne predloge bodo sicer v Združenju Manager v pisni obliki poslali na ministrstvo. "Mislim, da so to zanimivi predlogi. Nekaterim lahko že sedaj pritrdimo, seveda pa so tudi predlogi, o katerih bo tekla širša debata s socialnimi partnerji," je poudaril Svetlik. Dodal je, da bo treba v prihodnje težiti k doseganju čim večje stopnje konsenza, "da ne bi zabredli spet v kakšno referendumsko zgodbo, ki na koncu lahko pomeni, da ne bomo dosegli ničesar, v zameno za to, da bi dosegli nekaj".

S pogovori je bil zadovoljen tudi Turk, ki je ocenil, da so bili predlogi združenja sprejeti z velikim zanimanjem. "Veseli smo, da so naši argumenti očitno slišani. To so argumenti zdravega dela gospodarstva, ki ima samo en cilj: da ohranjamo v Sloveniji konkurenčnost," je poudaril.

Predvsem v Združenju Manager zelo močno zagovarjajo socialno kapico za vse zaposlene. "Kajti zdi se nam fer, da samo do določene meje obremenimo zaposlene. Predvsem mislimo tu na inženirje in strokovnjake, ki na žalost najhitreje odhajajo v tujino," je poudaril prvi mož združenja.

Po drugi strani pa so zainteresirani tudi za spremembe delovnopravne zakonodaje, kjer si želijo predvsem večjo prožnost pri zaposlovanju in pa tudi pri prekinitvah zaposlitve. "Vemo, da v Sloveniji imamo veliko varnost, pogrešamo pa prožnost," je menil Turk.