c S

Pred Posedelovo komisijo danes Kordež

05.04.2011 07:29 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Preiskovalna komisija DZ za sporne managerske prevzeme, ki jo vodi Lojze Posedel (Zares), bo danes zaslišala nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža. Ta je skupaj z vodilnimi Merkurja novembra 2007 izvedel managerski prevzem družbe.

Kordež je sicer 23. junija lani odstopil z mesta predsednika uprave Merkurja, ki je nekaj mesecev kasneje pristal v prisilni poravnavi.

Prevzem Merkurja je pred časom štel za največji uspeli managerski prevzem v Sloveniji, nekateri pa so ga označevali za "najbolj transparenten" managerski prevzem. Managerji Merkurja so namreč eni redkih dali javno prevzemno ponudbo za družbo in niso parkirali delnic "pri prijateljskih podjetjih oz. na podjetjih - poštnih nabiralnikih".

Je pa senco na prevzem Merkurja nekoliko vrglo dejstvo, da je bila družba kupljena s sredstvi podjetja, saj je Merfin - tega je za namene prevzema ustanovil širši krog Merkurjevih vodstvenih delavcev - zastavil delnice podjetja, ki so ga kupovali, osebna zavarovanja deležnikov pa niso znana. Kordež je vseskozi ponavljal, da je bil Merkur kupljen v skladu z obstoječo zakonodajo.