c S

Korupcijska afera v Evropskem parlamentu lekcija za vse

05.04.2011 07:14 Bruselj, 04. aprila (STA) - Korupcijska afera v Evropskem parlamentu je povečala nezaupanje v parlament in treba bo veliko delati, da se ta "madež" odstrani, je danes v Bruslju dejal predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Ob tem je izrazil upanje, da so bili ti primeri osamljeni in da bo to "lekcija za vse, da kaj takega nikomur ne bo prišlo na misel".

Predsednik državnega zbora je menil, da bo zaradi te afere, v katero je vpleten tudi bivši evropski poslanec iz Slovenije Zoran Thaler, zaostreno področje lobiranja v parlamentu. "V Sloveniji to že imamo razmeroma dobro urejeno," je poudaril.

Gantar je posledice korupcijske afere, v katero so za zdaj vpleteni štirje evropski poslanci, komentiral ob robu dvodnevne konference predsednikov nacionalnih parlamentov EU v Bruslju, ki jo gosti belgijski parlament.

Predsednik belgijskega parlamenta Andre Flahaut je o tem dejal, da se mora vsakdo truditi za preglednost in etičnost. Po tej aferi bo moral po njegovih besedah tudi Evropski parlament, kot so to že morali storiti nacionalni parlamenti, dobro premisliti o sodelovanju z lobisti.

Glavna tema prvega dne konference je sicer vloga evropskih parlamentov v skupni zunanji in varnostni ter skupni varnostni in obrambni politiki EU, predvsem vprašanje ukinitve parlamentarne skupščine zahodnoevropske unije.

"S tem bi odpadel en element parlamentarnega nadzora držav članic in drugih držav nad evropsko varnostno in zunanjo politiko. Razpravljamo o tem, kakšno telo naj bi to nadomestilo," je pojasnil Gantar.

Udeleženci razprave so se po njegovih besedah strinjali, da to ne sme biti novo telo in da ne sme povzročati prevelikih stroškov. "Ideja je, da je to neke vrste parlamentarna konferenca, ki bi se sestajala dvakrat na leto," je pojasnil Gantar.

"Vsekakor bo ta rešitev po mojem mnenju bistveno bolj skromna, kot je bila do sedaj, upamo pa, da bo vsaj enako, če ne bolj učinkovita," je poudaril. Eno od najbolj spornih vprašanj v razpravi je zastopanost nacionalnih parlamentov v tem telesu.

Predsednik državnega zbora je sicer izpostavil, da se evropski parlamenti držav članic, tudi slovenski, na splošno še ne zavedajo večje vloge, ki so jo dobili z lizbonsko pogodbo, uveljavljeno decembra 2009.

V torek bodo udeleženci konference neformalno razpravljali tudi o finančnih in gospodarskih razmerah, predvsem o prednostih in slabostih evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja javnofinančnih in gospodarskih politik ter strukturnih reform.

"Sam bom predstavil nekatere probleme, ki jih Slovenija čuti ob evropskem semestru. Problem je zelo jasen, na eni strani omejujemo proračun, zmanjšujemo proračunski primanjkljaj, obenem pa naj vlagamo v zagon gospodarstva. To ne gre skupaj," je poudaril Gantar.

Poleg tega so teme tokratne konference tudi javno mnenje in mediji s poudarkom na družbenih mrežah, kot sta facebook in twitter, ter o evropskem področju svobode, varnosti in pravice s poudarkom na nadzoru nad varnostno-obveščevalnimi službami in delovanjem Europola.

Konferenca predsednikov nacionalnih parlamentov EU (EUSC) je forum, v okviru katerega se letno srečujejo predsedniki parlamentov držav članic EU, držav kandidatk in Evropskega parlamenta. Namen je izmenjava informacij in utrjevanje parlamentarnega nadzora nad politikami EU.

Konference se iz Slovenije udeležuje le predsednik državnega zbora Gantar, ne pa tudi predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, kot je bilo sicer sprva napovedano.