c S

Malo delo bo prineslo več socialnih in ekonomskih pravic

05.04.2011 07:11 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je na današnji novinarski konferenci zatrdil, da bo malo delo prineslo bistveno več socialnih in ekonomskih pravic vsem začasnim oz. občasnim delavcem, kot pa jih zagotavlja trenutni sistem. Sicer pa minister ne namerava odstopiti, če bo zakon padel na nedeljskem referendumu.

Minister je na današnji novinarski konferenci zavrnil nekatere trditve, ki se pojavljajo v zvezi z zakonom o malem delu, in jih označil kot netočne in zlonamerne.

Tako je zavrnil trditev, da bo malo delo nadomestilo redne zaposlitve. Kot pojasnjuje, prav študentsko delo nadomešča redne zaposlitve, saj je to področje popolnoma neurejeno. Tako bodo mladi zaradi zakona lažje prišli do redne zaposlitve, trdi Svetlik.

Pojasnjuje, da so kvote maksimalnega obsega števila ur malega dela pri delodajalcu tako restriktivne, da ne dopušča niti nadomestitve sedanjega obsega študentskega dela, kaj šele obsega redne zaposlitve.

Minister sicer težko ocenjuje, v kolikšni meri bi novi zakon vplival na stopnjo brezposelnosti. Predvideva pa, da bi na ta račun v začetku prišli do 10.000 več rednih delovnih mest.

Svetlik ne pristaja na trditev, da malo delo krati pravice delavcem. Malo delo po njegovih besedah prinaša bistveno več socialnih in ekonomskih pravic vsem delavcem, ki opravljajo občasna in začasna dela - zagotavlja plačilo, minimalno urno postavko, vštevanje v pokojninsko dobo in priznavanje formalnih izkušenj.

Sicer pa minister poudarja, da niti študentsko delo sedaj ne nudi bolniškega nadomestila, malice ali regresa. Zagotovil je tudi, da se zaradi zakona o malem delu ne bo ukinil noben socialni transfer.

Poudaril je še, da slovenskega zakona o malem delu ne moremo primerjati z nemškim, saj v Nemčiji malo delo opravljajo večinoma tisti, ki so že redno zaposleni, medtem ko pri nas vključuje študente, brezposelne in upokojence. Nemška ureditev je po njegovih besedah bolj primerljiva s trenutnim sistemom študentskega dela v Sloveniji.

Bolj primerna bi bila po njegovih besedah primerjava z avstrijskim sistemom. Ob tem dodaja, da bo naš zakon zagotovil več pravic, kot jih omogoča avstrijski.