c S

Obama napovedal kandidaturo za ponovno izvolitev

04.04.2011 13:06 Washington, 04. aprila (STA) - Ameriški predsednik Barack Obama se bo na volitvah konec leta 2012 potegoval za še en mandat na čelu ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije. To so Obamovi sodelavci potrdili v video posnetku, ki so ga danes objavili na spletni strani njegove kampanje, in sms sporočilih predsednikovim podpornikom.

Objava Obamove ponovne kandidature ni presenečenje, da jo utegne njegov volilni štab potrditi prav danes, pa je bilo tudi pričakovano. Iz Bele hiše so namreč ta konec tedna pricurljale informacije, da nameravajo zvezni volilni komisiji že danes predložiti vse potrebne dokumente za začetek Obamove volilne kampanje.

Ob današnji potrditvi teh načrtov je Obama pojasnil, da želijo njegova administracija in podporniki po vsej državi na ta način "zaščititi napredek", ki so ga že dosegli, ter narediti še več. Kot je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, se mora mobilizacija začeti zdaj, tista "prava" kampanja pa bo sledila kasneje.

"Začne se z nami," se glasi slogan v objavljenem video posnetku, ki prikazuje Obamove privržence, kako mu izražajo svojo podporo in navdušeno govorijo o prihajajoči kampanji. "Kampanja se začenja. Odpiramo urade, praznimo škatle in začenjamo pogovore s privrženci, kot ste vi, da nam pomagate oblikovati pot do zmage. 2012 se začenja," se nadaljuje.

V Obamovem volilnem štabu v Chicagu so se za objavo sporočila odločili zjutraj ob 6. uri po lokalnem času. Kot so napovedali, bodo zvezni volilni komisiji danes oddali vse potrebne dokumente. S tem bodo lahko tudi uradno začeli zbirati denar za kampanjo. Kot je poročal ameriški CNN, bo prva prireditev za zbiranje sredstev potekala že 14. aprila v Chicagu.

Za začetek predvolilne kampanje so se Obamovi odločili precej bolj zgodaj, kot je to običajno, saj bodo volitve predvidoma potekale šele novembra 2012. Da svojo kandidaturo ob takem času napovejo drugi kandidati, je sicer običajno, da jo napove trenutni predsednik, pa ne, piše nemška tiskovna agencija dpa.