c S

Zaradi izgubljene tožbe Občini Logatec blokirali račun

04.04.2011 12:55 Logatec, 04. aprila (STA) - Občina Logatec Petrolu dolguje slabih 2,2 milijona evrov, saj je isto zemljišče pred leti najprej prodala tej družbi, nato pa še Silanu. Zaradi izvršbe ima občina blokiran račun, na plače čaka okoli 200 zaposlenih. Sumljivo prodajo preiskuje nadzorni odbor občine, ki namerava o morebitnih izsledkih obvestiti tudi državne organe.

"Upamo, da bomo še danes ali najpozneje v torek prejeli sklep, lahko razpolagamo s sredstvi, ki jih prejemamo od države in so trenutno zadržana," je pojasnila v. d. direktorice občinske uprave Nevenka Malavašič. Do takrat občina ne more izplačati okoli 200 zaposlenih v občinski upravi, vrtcu in knjižnici.

Malavašičeva je še dodala, da so ostala sredstva, ki prihajajo na občinski račun, preusmerjena na račun Petrola. "Do zdaj smo na ta način poplačali že okoli 50.000 evrov dolga, z današnjim dnem bo ta vsota verjetno okoli 90.000 evrov." Za plače in materialne stroške ter za socialne transfere bi občina sicer potrebovala okoli 550.000 evrov na mesec.

Sklad stavbnih zemljišč Občine Logatec je leta 1993 prodal 7000 kvadratnih metrov zemljišča v industrijski coni, čez štiri leta pa isto zemljišče še družbi Silan. Leta 2005 je Petrol zaradi tega vložil tožbo, sodišče pa je odločilo, da je občina Petrolu za kupnino in zamudne obresti dolžna slabih 2,2 milijona evrov.

Kot je pojasnil župan Berto Menard, naj bi se občina v preteklih letih s Petrolom poskušala sporazumeti o drugačni poravnavi. "Občina ima še vedno na voljo dva hektara primernega zemljišča, ki ga lahko ponudimo Petrolu, če bi bili zainteresirani, sicer ga bomo prodali in poravnali dolg," je dejal župan. Poudaril je še, da na občini računajo, da bo znesek dolga nekoliko nižji. "Zaradi prakse vrhovnega sodišča in teka zamudnih obresti smo mnenja, da dolg znaša nekaj več kot milijon evrov, saj naj bi obresti prenehale teči s 31. decembrom 2001."

Na Občini Logatec upajo, da bodo dolg Petrolu lahko poravnali v več obrokih. "V najslabšem primeru pa ga bo treba plačevati tako, kot določa zakon o izvršbi in zavarovanju, kar pomeni da se bodo na predlog Petrola zasegala denarna sredstva na dolžnikovem računu in z rubežem nepremičnin," je povedal Menard.

Prodajo istega zemljišča več kupcem preiskuje tudi nadzorni odbor občine. "Ob morebitno ugotovljenih razlogih za sum, da so bila zaradi aktivnega ali opustitvenega ravnanja odgovornih oseb oškodovana javna sredstva, bo v skladu s splošnimi predpisi in statutom Občine Logatec o tem obvestil državne organe, pristojne za nadaljnje ukrepanje in zaščito javnega interesa," je pojasnil predsednik nadzornega odbora Matjaž Žigon. "Če bo treba, bo o odgovornosti odločalo sodišče, kazensko in civilno," je bil odločen tudi Menard.