c S

Lani manj podjetij nezakonito uporabljalo računalniške programe

04.04.2011 11:57 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Lani je vsaj en računalniški program nezakonito uporabljalo 51 odstotkov pregledanih podjetij, kar je manj kot leto prej, ko je delež podjetij, ki so uporabljala nezakonito programsko opremo, znašal 63,6 odstotka. To po navedbah organizacije Business Software Alliance (BSA) kaže letno poročilo Tržnega inšpektorata RS.

Tržni inšpektorji so lani opravili 179 inšpekcijskih nadzorov, pri čemer so pregledali 742 računalnikov in 3744 računalniških programov, ki so bili v času nadzora v poslovnih prostorih subjektov.

Izmed vseh evidentiranih programov posamezni subjekti niso mogli dokazati zakonite uporabe za 11 odstotkov programov.

Pri 92 subjektih je bila ugotovljena nezakonita uporaba vsaj enega računalniškega programa. Tržni inšpektorji so 48 subjektom izdali upravno odločbo, naj kršitev odpravijo bodisi z legaliziranjem programske opreme bodisi z odstranitvijo spornih programov z računalnika.

17 subjektom so izrekli ustno opozorilo, pri 27 subjektih pa nadaljnji ukrepi niso bili potrebni, ker so nepravilnosti odpravili že med samim nadzorom.

"V BSA pozdravljamo delo tržnih inšpektorjev, saj njihove aktivnosti občutno pripomorejo k spoštovanju zakona o avtorskih pravicah in sorodnih pravicah v računalniški industriji ter dopolnjujejo prizadevanja BSA," je ob dejal pravni svetovalec BSA v Sloveniji Rok Koren.

Organizacija BSA je organizacija, namenjena spodbujanju varnega in zakonitega digitalnega sveta. Nastopa v imenu svetovne industrije komercialne programske opreme pred državnimi organi in na mednarodnem trgu.