c S

Izrael 50 let po začetku sojenja Eichmannu razkril nove dokumente

04.04.2011 11:54 Jeruzalem, 04. aprila (STA) - Izrael je 50 let po začetku sodnega procesa proti nacističnemu zločincu Adolfu Eichmannu objavil številne doslej tajne dokumente, ki razkrivajo nove podrobnosti o ugrabitvi Eichmanna in postopku proti njemu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za več deset dokumentov izraelskega državnega arhiva. Pod naslovom "Vpogled v zakulisje aretacije in procesa proti Adolfu Eichmannu" so odslej na voljo na spletu. Med njimi so tudi protokoli o pogovorih Eichmanna z nemškim odvetnikom Robertom Servatiusom, ki so v hebrejščini.

Agenti izraelske tajne službe Mosad so Eichmanna, ki je bil visoki predstavnik nacističnega režima in velja za glavnega arhitekta holokavsta, ugrabili leta 1960 v predmestju argentinske prestolnice Buenos Aires, kjer je po drugim imenom živel povsem običajno življenje in je bil zaposlen v tovarni Mercedes Benza.

Po drznem zajetju 11. maja 1960 so ga prepeljali v Izrael, kjer so mu sodili zaradi zločinov proti človečnosti. Spektakularno sojenje v Jeruzalemu se je začelo 11. aprila 1961 ter končalo z izrekom smrtne kazni in njegovim obešenjem 31. maja 1962. To je bila edina izvršitev smrtne kazni v zgodovini Izraela.

V enem od pogovorov s svojim odvetnikom je Eichmann 20. decembra 1960 dejal, da je hrana v zaporu dobra, da je njegovo zdravstveno stanje - z izjemo občasnih "srčnih napadov" - zadovoljivo, da ga ne mučijo in da z njim ravnajo "korektno".

V nekem drugem pogovoru ga je Servatius vprašal, ali si je v času tretjega rajha kdaj osebno ogledal plinske celice, Eichmann pa mu je odgovoril, da je enkrat obiskal "eno majhno plinsko celico", medtem ko "večjih prostorov za uničenje" ni nikoli videl v živo. Je pa videl "kup trupel, ki so bila očitno zastrupljena".

Na vprašanje, ali obžaluje svoja dejanja, je Eichmann odločno odgovoril, da ima "popolnoma čisto vest", saj ni nikogar ubil in je le sledil navodilom. Glede svojega mnenja o Adolfu Hitlerju pa je dejal, da ga je spoštoval, da pa je bil ta le "marioneta" mednarodnih finančnih krogov, na novo razkrite dokumente povzema dpa.