c S

Balkan čaka na nove voditelje

04.04.2011 11:34 Zagreb, 04. aprila (STA) - Zamrznjena os Zagreb-Ljubljana-Beograd je vnovič začela delovati, da bi pokazala, da je vsaj regionalno sodelovanje v vzponu, medtem ko gre voditeljem Hrvaške, Slovenije in Srbije vse ostalo doma "po hribu navzdol", komentira danes Novi list petkovo srečanje premierov Hrvaške in Slovenije ter srbskega predsednika v Smederevu.

Reški časnik poudarja, da Jadranko Kosor, Boruta Pahorja in Borisa Tadića trenutno najbolj povezujejo prav neuspehi doma. Vsi trije imajo namreč katastrofalno nizko podporo v svojih državah.

"O obupnem položaju Kosorjeve na Hrvaškem ni potrebno izgubljati besed, veliko bolje pa ne gre niti Pahorju v Sloveniji," piše časnik. Dodaja, da je skrajni rok obstoja Pahorjeve vlade oktober 2012, "čeprav se ponavljajo ugibanja, da naj bi ga še pred koncem mandata nadomestili z bolj sposobnim in verodostojnim politikom".

"Na drugi strani, v Srbiji, se je pred zidom znašla tudi dvojna politika Borisa Tadića. Lažni demokrat in Evropejec želi obupno ugajati tudi nacionalistom. Njegova izdajalska podpora Miloradu Dodiku je neposredno usmerjena na destabilizacijo BiH in s tem tudi celotne regije," ocenjuje komentator.

Čeprav so nad Tadićem naredili križ tudi v Bruslju, mu Kosorjeva in Pahor, tako kot hrvaški predsednik Ivo Josipović, niso obrnili hrbta. "Njihovo zaupanje Tadiću je prav tako neverjetno, kot je njihova naivnost," poudarja časnik.

"Oropana, zapuščena in s korupcijo prepredena regija obupno potrebuje novo generacijo politikov in sicer takih, ki bodo dejansko začeli reševati njene probleme, ne pa tistih, ki bodo interese svojih držav podredili svojim neskončnim in neupravičenim političnim ambicijam," sklene komentator.