c S

Rotnik po ugotovitvah revizorjev trem šaleškim podjetnikom omogočil za 50 milijonov evrov poslov

04.04.2011 10:41 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je med letoma 2006 in 2010, ko jo je vodil Uroš Rotnik, petim izbranim lokalnim dobaviteljem prek dolgoročnih pogodb skupaj nakazala 50 milijonov evrov. To naj bi pri pregledu poslov odkrili revizorji Pricewaterhouse Coopers, poroča današnji Dnevnik.

Gre za pet podjetij iz Šaleške doline: Cigrad, DBSS, Kovinarstvo Sovič, Vas in Andrejc. Vsa ta podjetja lastniško obvladujejo Branko Vrtačnik, Miroslav Andrejc in Stanislav Sovič, ki veliko sodelujejo tudi s Premogovnikom Velenje in lokalno skupnostjo, navaja časnik.

S Teš po dostopnih podatkih poslujejo že najmanj desetletje, pri čemer naj bi se obseg njihovih poslov s Teš po letu 2003, ko je vodenje elektrarne prevzel Rotnik, močno povečal.

Pogodbe med njimi in Teš so revizorji po neuradnih informacijah pod lupo vzeli na izrecno zahtevo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), kjer naj bi želeli preveriti, ali te družbe delujejo kot posredniki za tretje osebe. Pri pregledu naj bi revizorji ugotovili, da je promet petih podjetij s Teš po letu 2005 strmo rasel.

Če so pred šestimi leti na račun poslov z elektrarno skupaj ustvarila "le" 5,2 milijona evrov prihodkov, so uspela lani ta znesek povečati za trikrat, natančneje na 15,2 milijona evrov. Medtem ko so posli s Teš še leta 2006 predstavljali manj kot 30 odstotkov letnih prihodkov petih podjetij, je že tri leta kasneje ta delež dosegel 45 odstotkov.

Pri tem naj bi revizorji poudarili, da našteta podjetja v petih letih kljub strmi rasti poslovanja s Teš, ki so jo zabeležila zaradi izvajanja posebnih investicijskih projektov, niso povečevala število zaposlenih.

Uroš Rotnik revizije in zadnjih dogajanj v Teš ne želi komentirati, navaja Dnevnik. Za časnik je potrdil le, da poročila revizorja ni videl. Po neuradnih informacijah časnika revizorji Pricewaterhouse Coopers v zvezi z ugotovitvami niso kontaktirali Rotnika, čeprav so po podatkih časnika opravili razgovore z najmanj 20 zaposlenimi v Teš in HSE.

Časnik navaja tudi, da je ministrica za gospodarstvo Darja Radić poudarila, da je HSE že pozvala k umiku stopnje zaupnosti s poročila o reviziji projekta izgradnje šestega bloka Teš.