c S

ZDA bodo še danes nadaljevale napade v Libiji

04.04.2011 09:51 Tripoli/London, 04. aprila (STA) - ZDA so se odločile, da bodo še danes sodelovale v zračnih napadih na cilje v Libiji. Kot so sporočili v Pentagonu, so se tako odločili na prošnjo Nata spričo nedavnega slabega vremena v Libiji. Medtem se tam nadaljujejo ostri boji med silami voditelja Moamerja Gadafija in uporniki za mesto Brega.

ZDA so namreč načrtovale, da bodo že minuli konec tedna umaknile svoja bojna letala iz operacije v Libiji, ki jo v svoje roke prevzema Nato, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nedeljo so najbolj srditi boji potekali za mesto Brega. Potem ko se je upornikom uspelo približati mestu, so jih Gadafijeve sile potisnile nazaj, iz okolice mesta pa je bilo slišati eksplozije.

Poveljnik britanskih zračnih sil, maršal Stephen Dalton pa je za časnik Guardian danes ocenil, da bi lahko nasilje v Libiji trajalo najmanj šest mesecev. Kot je še dejal, so tej oceni prilagojeni tudi načrti njegovih sil, ki sodelujejo v mednarodni vojaški operaciji v Libiji pod vodstvom Nata.

"Na splošno sedaj načrtujemo na osnovi šestih mesecev, nato pa bomo videli, kako bo naprej," je po poročanju nemške tiskovne agencije še dejal Dalton.

Libijski voditelj Gadafi pa je v nedeljo napotil svojega posebnega odposlanca, namestnika zunanjega ministra Abdelatija Labidija, v Atene. Srečal se je z vodjo grške diplomacije Dimitrisom Drucasom, ki je po pogovorih dejal, da si libijski režim očitno prizadeva najti rešitev.

Drucas je povedal, da je Gadafijevemu odposlancu posredoval jasno sporočilo mednarodne skupnosti, da mora režim v Tripoliju spoštovati resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, razglasiti premirje ter končati nasilje proti libijskemu narodu.

Neimenovani predstavnik grške vlade pa je povedal, da bi Atene lahko odigrale ključno vlogo pri iskanju politične rešitve za krizo v Libiji.

Iz Aten naj bi Labidi danes odpotoval v Turčijo in od tam na Malto, poroča AFP.

Ameriški časnik New York Times, ki se sklicuje na neimenovanega libijskega predstavnika, pa poroča, da se vsaj dva Gadafijeva sinova zavzemata za prehod v demokracijo, ki bi vključeval odhod Gadafija z oblasti. Gadafijevemu odhodu z oblasti naj bi bila naklonjena Saif in Sadi, medtem ko naj bi druga dva sinova, Hamis in Mutuasim zastopala bolj trdo linijo.