c S

Del dokumentov DZ o orožarskih poslih v javnosti

04.04.2011 07:45 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Na pozive k umiku tajnosti z vseh dokumentov o trgovini z orožjem z vladne strani še ni odločitve. Medtem pa časnik Dnevnik na svoji spletni strani objavlja del obsežne dokumentacije komisij, ki so doslej preiskovale trgovino z orožjem. Gre za dokumente, ki ne nosijo (več) oznake zaupnosti.

O umiku oznak zaupnosti z vseh dokumentov, povezanih s trgovino z orožjem, naj bi po napovedih izpred skoraj meseca dni spregovorili na svetu za nacionalno varnosti, premier Borut Pahor pa naj bi se o tem pogovoril z obrambno ministrico Ljubico Jelušič. Kakšnih novih informacij v kabinetu premiera za zdaj ne dajejo. Za STA so danes pojasnili, da bodo javnost o tem pravočasno obvestili.

Medtem pa je uredništvo časopisa Dnevnik od DZ pridobilo del obsežne dokumentacije preiskovalnih komisij, ki so doslej preiskovale trgovino z orožjem. Več tisoč strani gradiva vključuje tako dokumente o trgovini z orožjem kot dokumente preiskovalnih komisij, kot so sklepi in zapisniki sej. Gre za dokumente, ki ne nosijo (več) oznake zaupnosti, v nekaterih pa so na zahtevo informacijske pooblaščenke izbrisani določeni osebni podatki - te podatke so izbrisali pristojni državni organi.

Po navedbah omenjenega časnika je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za obrambo in predsednika republike že pred časom pozvala, naj ocenijo, ali dokumenti o trgovini z orožjem še potrebujejo oznake zaupnosti. Medtem ko je notranje ministrstvo oznake večinoma umaknilo, pa ministrstvo za obrambo in predsednik republike tega nista storila.

Informacijska pooblaščenka je tudi odločila, da mora DZ prosilcem, ki jim je je zavrnil dostop do dokumentov različnih orožarskih parlamentarnih preiskovalnih komisij, tiste, ki ne nosijo (več) oznak zaupnosti, izročiti. Sedaj pa v parlamentu že pregledujejo zaupne dokumente o trgovini z orožjem, tako da je v kratkem mogoče pričakovati prvi del odločb informacijskega pooblaščenca glede nadaljnje potrebnosti oznake zaupnosti na posameznih orožarskih dokumentih, še navaja Dnevnik.

Kot piše, naj bi o umiku oznak zaupnosti vendarle spregovorili na seji sveta za nacionalno varnost, kjer bi izmenjali mnenja tako pristojni člani vlade kot predsednik republike pa tudi vodje strank. Premier Borut Pahor naj bi ta sestanek že nameraval sklicati, a ga je zaradi bolezni predsednika republike Danila Türka odložil.