c S

Golobič za naslednji teden pričakuje vložitev tožbe v zvezi s Patrio

04.04.2011 07:28 Ljubljana, 01. aprila (STA) - Predsednik stranke Zares Gregor Golobič pričakuje, da bo vlada vložila tožbo za ničnost pogodbe s Patrio. Vlada bi se po njegovem mnenju lahko za tožbo, ki bo vložena zaradi sumov kaznivih dejanj, lahko odločila že prihodnji teden, je dejal na novinarski konferenci.

S tem bo po njegovih besedah vlada naredila tisto, kar "bi morala protikorupcijska klavzula oz. prejšnja vlada v času sklepanja pogodbe". Smisel protikorupcijske klavzule je, da zavaruje naročnika pred koruptivnimi dejanji kogar koli na drugi strani ali vmes, je pojasnil Golobič, ki zadnje dogajanje okoli zadeve Patria označuje za pomemben premik. Poudaril je, da je sodišče, ko je vpogledalo v kazenske spise, povezane s to zadevo, ocenilo, da obstaja stopnja verjetnosti za uspeh tožbe. Ob tem pa je Golobič dodal, da sami te možnosti nimajo.

Golobič ob tem zavrača "špekulacije, ki se ponavljajo", da bi zadeva odprla "kakšno posebno odškodninsko odgovornost" Slovenije. Po njegovem mnenju bi vsaka dosojena odškodnina padla na pleča tistih posameznikov, ki so v tem primeru kršili zakon.

Predsednik Golobič je na novinarski konferenci še pojasnil, da so se na zadnjem kolegiju pri predsedniku vlade dogovorili, "da gredo pospešeno" v sprejem zakona o davku na nepremičnine. Ministrstvo za finance je ta zakon pripravljalo in usklajevalo, je razložil, v najkrajšem času naj bi bili o njem obveščeni tudi koalicijski poslanci. Še ta mesec naj bi zakon šel v 30-dnevno javno obravnavo.

V zakonu je po njegovih besedah poudarjena socialna nota, hkrati pa brez "popustov in odpustkov" zajame vse, ki so si ustvarili veliko premoženje na račun neprimerne obdavčitve. To naj bi bil še eden od redkih davčnih virov, ki jih ima Slovenija na voljo in ga mora uporabiti, če želi doseči pravično porazdelitev bremen. Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri ga je dopolnil, da je zakon enakopraven, nihče pa ne bo izvzet, niti RKC.

Golobič je nadaljeval, da je še vedno oprta tema, kako uskladiti "tisto, kar imamo, s tistim, kar porabimo". Menil je, da bo od te uskladitve odvisen razvoj Slovenije, hkrati pa je izrazil bojazen, da bi ob rebalansu proračuna zarezali v sredstva, namenjena za razvojne spodbude in investicije.

Juri, ki je odnose med poslansko skupino in stranko označil za dobre, je izpostavil nekaj aktivnosti Zares v državnem zboru. Pohvalil je pobudo Tadeja Slapnika, da se odprejo arhivi, povezani z orožarsko afero. Kot je dejal, ta afera pomeni začetek vseh tajkunskih zgodb. Zato se mu zdi pomembno, da se raziskuje okoliščine afere, obenem pa je dodal, da "ne želijo postati ministrstvo za obrambo Janeza Janše oz. trgovcev z orožjem".