c S

Lani izboljšana prometna varnost in uspešnejše preiskovanje gospodarske kriminalitete

04.04.2011 07:28 Ljubljana, 01. aprila (STA) - Za policijo je leto 2010 minilo v znamenju izboljšane prometne varnosti in uspešnejšega preiskovanja gospodarske kriminalitete. Čeprav so policisti v tem obdobju obravnavali nekaj več prometnih nesreč, se je število mrtvih, hudo in lažje telesno poškodovanih zmanjšalo, je zapisano v danes objavljenem poročilu o delu policije v letu 2010.

Lani so policisti obravnavali 21.347 ali za 3,7 odstotka več prometnih nesreč kot leta 2009. V njih je življenje izgubilo 138 oseb, kar je za 19,3 odstotka manj. Delež hudo telesno poškodovanih se je v primerjavi z letom 2009 zmanjšal za 16,2 odstotka, lahko telesno poškodovanih pa za 14,7 odstotka.

V prometnih nesrečah s smrtnim izidom je bila skoraj tretjina povzročiteljev alkoholiziranih. Delo policije je bilo tudi zato še bolj usmerjeno v preventivo in odkrivanje storilcev najhujših prekrškov ter večkratnih kršiteljev cestnoprometnih predpisov. Svoj pečat so pustile tudi spremembe prometne zakonodaje, namenjene strožjemu sankcioniranju in učinkovitejšemu ukrepanju ob kršitvah, ki so največkrat vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami.

K izboljšanju varnosti v cestnem prometu je prav tako prispevalo usklajeno delovanje državnih organov in civilne družbe za izvajanje resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa.

Leta 2010 je policija zabeležila tudi najvišji delež preiskanih in obravnavanih kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete v zadnjem desetletju. Čeprav so policisti obravnavali 2026 kaznivih dejanj več kot leta 2009, se je delež preiskanih kaznivih dejanj zvišal za 3,3 odstotne točke (z 48,3 odstotka na 51,6 odstotka).

Storilci so povzročili za 557,3 milijona evrov škode, od tega 505,4 milijona evrov le z gospodarsko kriminaliteto. Da je bil pregon gospodarskega in finančnega kriminala ter korupcije ena od prednostnih nalog policije, kaže tudi podatek, da so policisti obravnavali več kot 13.000 primerov gospodarske kriminalitete, kar je za 41,1 odstotka več kot predlani.

Nacionalni preiskovalni urad je lani obravnaval 17 kompleksnih zadev. Pri gospodarski kriminaliteti in korupciji je zbiral obvestila o sumih storitve 68 kaznivih dejanj, v 23 primerih pa je pristojnim državnim tožilstvom poslal kazenske ovadbe zoper 73 osumljencev.

Poleg že obstoječe možnosti za anonimno e-prijavo korupcije so lani uvedli tudi anonimne elektronske prijave kršitev, kaznivih dejanj in drugih nepravilnosti na področju nasilja v družini, trgovine z ljudmi ter pogrešanih in iskanih oseb. Policija je v okviru anonimnih spletnih prijav prejela 446 prijav, med katerimi je bilo največ prijav korupcije (306) in nasilja v družini (114).

Lani je policija na telefonski številki 113 sprejela skoraj 562.000 klicev, ki so bili v 74,3 odstotkih namenjeni ljubljanski in mariborski policijski upravi.