c S

Na protikorupcijski komisiji prejeli prijavo glede delitve subvencij kmetom

04.04.2011 07:28 Ljubljana, 01. aprila (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije je v četrtek prejela prijavo glede domnevnih nepravilnosti pri javnem razpisu za posodabljanje kmetijskih gospodarstev, so za STA danes pojasnili v komisiji in s tem potrdili današnje pisanje časnika Dnevnik.

"Glede na kratek čas od prejetja prijave je zaenkrat še preuranjeno govoriti o kakršnihkoli korakih na podlagi prijave, razen seveda očitnega prvega koraka, da se komisija seznanja z navedbami iz prijave," so dodali.

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja naj bi prihodnji teden začela izdajati odločbe za nepovratni denar iz bruseljske blagajne, namenjen zahtevnim naložbam v posodabljanje kmetij na področju živinoreje in medu. Na voljo je 6,5 milijona evrov, želja prosilcev pa za 21 milijonov, torej bo morala agencija številne vloge - prispelo jih je 196 - zavrniti, zato je boj za denar med kmeti neizprosen, piše Dnevnik.

Po navedbah iz anonimne prijave pa naj bi skupina posameznikov s pomočjo direktorja direktorata za kmetijstvo na kmetijskem ministrstvu Branka Ravnika svoje vloge vsebinsko spremenila že po zaprtju razpisa in s tem vplivala na njihovo točkovanje.

Na agenciji so za časnik pojasnili, da so samodejne dopolnitve vlog v skladu z zakonom o upravnem postopku do izdaje odločb dovoljene, po zaprtju razpisa (v konkretnem primeru od 31. avgusta lani) pa vsebinske spremembe vlog, ki bi lahko vplivale na točkovanje, niso več dovoljene. Toda prijava protikorupcijski komisiji govori ravno o tem - o sumu spreminjanja vsebine poslane vloge po zaprtju razpisa.

"Za navedeni javni razpis je nekaj vlagateljev dobilo informacijo o številu doseženih točk, nato je pri direktorju direktorata za kmetijstvo doseglo, da so naknadno kot dopolnitev vloge poslali poslovne načrte oziroma da so vloge popravljene tako, da bodo glede na razpisne pogoje dosegle zadostno število točk za dodelitev proračunskega denarja," po navedbah Dnevnika piše v prijavi.

Agencija medtem zanika, da bi se pri razpisu dogajale kakršne koli nepravilnosti. Poudarjajo, da imajo vlagatelji med postopkom obravnave pravico vpogleda v svojo vlogo, pri čemer so lahko videli tudi doseženo število točk. "Nikakor pa niso mogli imeti informacije o potrebnem pragu točk za odobritev, saj ta ni znan niti agenciji, dokler ne obravnava in oceni vseh vlog," odgovarjajo in zagotavljajo, da vsebinskih dopolnitev vlog po zaprtju razpisa ne upoštevajo.

Na kmetijskem ministrstvu pa so odgovorili, da Ravnik pri odločanju o vlogah neposredno ne sodeluje in nima možnosti vplivati na njihovo odobritev.