c S

Malo delo po mnenju zavoda za zaposlovanje priložnost za brezposelne

01.04.2011 14:32 Ljubljana, 01. aprila (STA) - Zavod RS za zaposlovanje brezposelnih ne bo spodbujal k malemu delu, temveč bo to prostovoljna odločitev, ki pa bo brezposelnim omogočala stik s trgom dela in dodatni zaslužek, je danes na vladi poudarila direktorica zavoda Lučka Žižek. Pričakuje, da bo malo delo prineslo več rednih zaposlitev, kar pomeni tudi več delovnih mest za brezposelne.

Na Zavodu RS za zaposlovanje in tudi v direktoratu za zaposlovanje na ministrstvu za delo ocenjujejo, da se bo z zakonom o malem delu že v prvem letu odprlo okoli 10.000 delovnih mest, preko 5000 predvidoma le v gostinski dejavnosti.

To pomeni, da bo več delovnih mest tudi za brezposelne, sta na današnji novinarski konferenci na vladi v sklopu predreferendumske kampanje o malem delu poudarili direktorica zavoda za zaposlovanje Žižkova in direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje Damjana Košir.

S tem sta odgovorili tudi na vprašanje, za koliko bi se lahko dejansko znižalo število brezposelnih zaradi malega dela, sicer nista odgovorili v številkah.

Gospodarska zbornica Slovenije je sicer ocenila, da novih delovnih mest zaradi malega dela ne bo, slednje so napovedali tudi v javni upravi, kjer po nekaterih podatkih dela okoli 20 odstotkov vseh delovno aktivnih študentov. Koširjeva pa zagotavlja, da številni delodajalci že napovedujejo redne zaposlitve, saj dela, ki ga sedaj za polni delovni čas dela en študent, ne bodo mogli nadomestiti s tremi malimi delavci, kot bi kazalo zaradi omejitev.

Direktorica direktorata izpostavlja še, da bodo brezposelni, ki bodo opravljali malo delo, ohranili status brezposelnega in tudi vse ugodnosti iz tega. Dobili bodo možnost dodatnega legalnega zaslužka, pridobivanja delovnih izkušenj in delovne dobe.

Žižkova pa na tem mestu poudarja možnost stika z delodajalcem ter pridobivanje novih znanj.

Toda če bo brezposelni presegel zaslužek 200 evrov neto mesečno, se mu bo to odštelo od denarnega nadomestila za brezposelne.

V podmladku Nove Slovenije, Mladi Sloveniji, se z navedbami Lučke Žižek ne strinjajo, označili so jih za zavajajoče in neosnovane. Kot so opozorili, primeri iz tujine kažejo, da je malo delo najbolj prizadelo prav brezposelne osebe. Po njihovem mnenju bodo brezposelni "večni mali delavci", redna zaposlitev pa se jim bo oddaljila. Vladi zato očitajo, da brezposelnim namesto redne zaposlitve in s tem možnosti normalnega in kakovostnega življenja ponuja "neko malo delo".