c S

Nova preiskava proti Sanaderju

01.04.2011 12:27 Zagreb, 01. aprila (STA) - Hrvaški protikorupcijski urad preiskuje primer uporabe vladnega letala v zasebne namene leta 2004, v katerega sta vpletena bivši premier Ivo Sanader in takratni zunanji minister Miomir Žužul, piše danes Jutarnji list. Časnik navaja, da so bili člani njunih družin na letalu, ki je bilo prek Londona in Benetk na poti na uradni obisk na Malto.

Vladno letalo challenger 612, ki ima 14 sedežev, se je julija 2004 na poletu iz Zagreba proti Malti najprej ustavilo v Londonu, kjer je izstopila starejša Sanaderjeva hčerka Bruna. " V Angliji se je vpisala na tečaj igre, oče premier pa je odločil, da jo bodo pripeljali z državnim letalom," izpostavlja zagrebški časnik.

V letalu sta bili tudi Sanaderjeva soproga in mlajša hčerka, tako kot člani uradne delegacije, ki je potovala na uradni obisk na Malto. V Londonu naj bi vsi imeli kosilo, potem pa so poleteli v Benetke, kjer je vstopila štiričlanska družina Žužul.

Preiskovalci Uskoka so dobili potrditev, da so v London leteli zgolj zaradi Sanaderjeve hčerke, medtem ko je Žužul za Jutarnji list dejal, da ni bilo prvič, da je v vladno letalo vstopil izven Zagreba, če je bil službeno v kakem kraju. Dodal je, da so na Malti praznovali rojstni dan enega od njegovih sinov in poudaril, da so stroške večerje plačali sami.

"Glede na to, da so letalo uporabili za namen, ki ni državniško delo premiera, so preiskovalci usmerjeni na ugotavljanje kaznivega dejanja zlorabe pooblastil," še navaja časnik.

Izračunali so, da je bil zaradi omenjenega poleta prek Londona in Benetk državni proračun oškodovan za 17.280 ameriških dolarjev in sicer brez stroškov ustavljanja na londonskem letališču zaradi kosila.

Bivši hrvaški premier Sanader je v priporu v Salzburgu od 10. decembra lani, ko so ga prijeli v Avstriji na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je za njim razpisala Hrvaška zaradi suma vpletenosti v korupcijo. Osumljen je, da je z drugimi storilci oškodoval državni proračun za najmanj šest milijonov evrov. Preiskavo so razširili na več primerov korupcije, zlorabe položaja in pooblastil.

Žužul je s položaja zunanjega ministra odstopil januarja 2005 zaradi korupcijske afere.