c S

V Smederevu začetek trilaterale Pahor-Tadić-Kosorjeva

01.04.2011 13:26 Smederevo, 01. aprila (STA) - V vili Zlati breg v srbskem Smederevu se je začelo srečanje slovenskega premiera Boruta Pahorja, hrvaške premierke Jadranke Kosor in srbskega predsednika Borisa Tadića. Gre za njihovo drugo srečanje, potem ko so marca lani na Ptuju oblikovali t.i. personalno trilateralo s ciljem okrepitve sodelovanja med državami.

Današnje srečanje poteka v nekdanji poletni rezidenci dinastije Obrenović, ki je Srbiji vladala v 19. stoletju. Po pogovorih bodo imeli Tadić in njegova gosta novinarsko konferenco. Srečanje sicer po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug spremlja okoli 150 akreditiranih predstavnikov medijev.

V središču ptujskega srečanja je bila konferenca o Zahodnem Balkanu, ki je pomenila zagon procesa Brdo, v luči svetovne gospodarske krize pa so se voditelji dogovorili tudi za tesnejše gospodarsko sodelovanje med državami.

Tokratno srečanje naj bi bilo bolj vsebinsko, njegov glavni namen pa je ob krepitvi gospodarskega sodelovanja tudi skupni nastop držav na tretjih trgih. Govorili bodo tudi o dvostranskih odnosih, razmerah v južnem Sredozemlju po valu ljudskih vstaj in vojaški operaciji na podlagi mandata VS ZN v Libiji, ter o varnosti in napredku Zahodnega Balkana na poti v EU.