c S

ZDA: Uničena četrtina Gadafijeve vojske, a še vedno močnejša od upornikov

01.04.2011 10:56 Washington/Tripoli, 01. aprila (STA) - Zahodne sile so uničile približno četrtino vojaških zmogljivosti libijskega voditelja Moamerja Gadafija, a so njegove sile še vedno v premoči nad uporniki, je v četrtek opozoril poveljnik združenega poveljstva ameriške vojske, admiral Mike Mullen. O pomoči upornikom pa se ZDA še niso odločile, je poudaril obrambni minister Robert Gates.

Mullen je dejal, da je bilo v letalskih napadih na Libijo, ki jim po novem poveljuje zveza Nato, uničenih od 20 do 25 odstotkov Gadafijevih vojaških zmogljivosti. "A to ne pomeni, da se bo z vojaškega stališča kmalu zlomil," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril v predstavniškem domu ameriškega kongresa.

Napade koalicijskih sil je sicer v zadnjih dneh oviralo slabo vreme, zaradi česar pogosto ni bilo mogoče določiti tarče, je še pojasnil Mullen. To pa je zmanjšalo učinkovitost napadov in s tem omogočilo režimskim silam hitro napredovanje proti vzhodu.

Zahodna letala so upornikom pomagala pri hitrem napredovanju proti zahodu države minuli konec tedna, a se je že v začetku tedna situacija obrnila. Gadafijeve sile so sprožile obširno ofenzivo nad uporniki in iz njihovih rok prevzele številna mesta. Njihova očitna premoč v oborožitvi in vojaški izurjenosti je v zahodnih državah sprožila vprašanje o oboroževanju in urjenju upornikov.

Ameriški obrambni minister Gates je v senatnem odboru za oborožene sile v četrtek poudaril, da ameriška vlada o tem še ni sprejela nobene odločitve. "Moje mnenje je, da če bo prišlo do tovrstne pomoči upornikom, obstaja zanjo še veliko drugih virov poleg ZDA," je poudaril Gates, ki po poročanju ameriške tiskovne agencije AP nasprotuje oboroževanju upornikov, čeprav predsednik Barack Obama te možnosti ni izključil.

Minister je še poudaril, da njihov cilj ni Gadafija pregnati z oblasti z vojaškimi sredstvi, da pa bo slabitev njegove vojaške moči zagotovo pomagala upornikom. Gadafi bo tako slej ko prej prisiljen k odstopu, je prepričan Gates, ki pa ni mogel napovedati, kako dolgo naj bi vojaški poseg še trajal. Washington naj bi sicer v naslednjih dneh občutno zmanjšal svoje sodelovanje v napadih na Libijo, je še dejal Gates.