c S

Nujna seja dveh odborov na temo lastništva nepremičnin na Krasu

01.04.2011 08:24 Ljubljana, 01. aprila (STA) - Na skupni seji odborov za notranjo politiko ter za zadeve Evropske unije bodo danes obravnavali spremembe strukture lastništva nepremičnin in posesti na obmejnem območju z Italijo in na slovenskem Krasu v korist tujih državljanov. Sejo so zahtevali v SLS.

V SLS se zavzemajo, da bi opravili temeljito razpravo o dejstvih, na katera opozarjajo prebivalci in civilne iniciative na obmejnih in kraških območjih ter se jasno opredelili do problema in prihodnjih ukrepov.

Parlamentarna odbora se morata po mnenju poslancev SLS jasno opredeliti do možnosti uveljavitve zaščitne klavzule, prav tako pa bi bilo po njihovem prav, da bi se dogovorili o časovnem okviru dela.

Civilni iniciativi Kras in Za Primorsko sta konec januarja na vlado naslovili pobudo, naj pri Evropski komisiji še pred iztekom roka 1. maja sproži postopek za sprejetje zaščitnih ukrepov v zvezi s trgom nepremičnin.

Pojasnili sta, da so cene nepremičnin na Krasu zaradi povpraševanja predvsem italijanskih kupcev narasle tudi za sedemkrat, zato si domačini ne morejo več privoščiti nakupa zemljišč. Obenem sta opozorili tudi na tiho strategijo poitaljevančevanja obmejnega območja.

Vlada je nato ustanovila medresorsko skupino, ki preučuje možnosti za uvedbo zaščitnih ukrepov.