c S

V talni vodi pod Fukušimo odkrili visoko radioaktivnost

01.04.2011 08:23 Tokio, 31. marca (STA) - Talna voda v okolici poškodovane japonske jedrske elektrarne Fukušima je 10.000-krat bolj radioaktivna kot sicer, je danes potrdil upravitelj nuklearke, tokijsko elektro podjetje Tepco. Kljub temu so v Tepcu prepričani, da podtalnica ni kontaminirana, prav tako pa tudi ne zajetja pitne vode, poročajo tuje tiskovne agencije.

Močno kontaminirano vodo so našli v globini 15 metrov pod prvim reaktorjem, kjer so namerili 10.000-kratno količino radioaktivnega joda-131. Radioaktivni jod se sicer relativno hitro razgradi; razpolovno dobo ima osem dni.

Velika količina kontaminirane vode je sicer že stekla v morje. Danes so v morju v bližini nuklearke namerili 4385-krat večjo količino radioaktivnega joda od običajne.

A radioaktivna voda se v reaktorjih še vedno nabira, oblasti pa težav z njenim skladiščenjem še niso rešile. Po zadnjih podatkih se je samo v prostorih s turbinami in zunanjih jaških nabralo že preko 13.000 ton vode, medtem ko količina vse radioaktivne vode ni znana.

Prvič po začetku jedrske krize na Japonskem so povečano radioaktivnost zabeležili tudi v govedini iz prefekture Fukušima. Tako so v mesu govedi iz kraja okoli 70 kilometrov od nuklearke izmerili vsebnost radioaktivnega cezija, ki presega dovoljeno mejo. Japonske oblasti so zato odredile poostren nadzor govedine v prefekturi Fukušima in še šestih prefekturah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V 20-kilometrskem pasu okoli nuklearke je sicer še vedno okoli tisoč trupel žrtev potresa in cunamija 11. marca, ki jih oblasti zaradi strahu pred sevanjem še niso pobrale. Po navedbah policije, na katero se sklicujejo japonski mediji, so bile žrtve izpostavljene sevanju iz poškodovane nuklearke že po smrti. Oblasti nameravajo trupla najprej dekontaminirati in jih šele nato predati svojcem.