c S

Stopnja ozaveščenosti državljanov o pravici vedeti vedno višja

01.04.2011 08:21 Ljubljana, 31. marca (STA) - Vlada se je na današnji seji seznanila tudi s predlogom skupnega letnega poročila o izvajanju zakona o dostopu do informacij javnega značaja za leto 2010, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo (MJU). Stopnja ozaveščenosti državljanov o pravici vedeti vedno višja, ugotavlja poročilo.

Ministrstvo za javno upravo ugotavlja, da je stopnja ozaveščenosti državljanov o pravici vedeti vedno višja, kar se kaže v vsakoletnem porastu zahtev za dostop do informacij javnega značaja. Posledično narašča tudi število pritožb na drugostopenjski organ in nenazadnje tudi tožb na upravno sodišče, je zapisano v vladnih gradivih.

Večina državnih organov se zaveda pomena objav informacij na spletu, saj se na ta način izognejo vodenju postopka po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) in administrativnemu delu, prosilci pa hitreje pridejo do želene informacije.

Kljub temu menijo, da je področje proaktivne objave informacij še vedno neizkoriščeno. Zavezani organi bi to lahko izkoristili tudi tako, da bi informacije ob nastanku in ob predvidevanjih, da bodo te zanimive za javnost, objavili na svojih spletnih straneh.

Kot je razvidno iz skupnega letnega poročila, se je število vloženih zahtev za dostop do informacij javnega značaja glede na pretekla leta povečalo. Pri analizi podatkov je bila Geodetska uprava RS (GURS) izvezeta in obravnavana v posebnem poglavju, saj je bil interes prosilcev za podatke GURS tako pri običajnem dostopu kot pri ponovni uporabi nadpovprečen.

Zavezani organi so prosilcem ugodili pri 86,6 odstotka vseh vloženih zahtev, delno zavrnjenih je bilo 5,41 odstotka zahtev, v celoti pa 4,17 odstotka zahtev. Najpogosteje razloga za zavrnitev dostopa do zahtevane informacije sta bila varstvo osebnih podatkov v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov, pa tudi dejstvo, da organ ne razpolaga z dokumentom.

V primerjavi z letom 2009 se je povečalo število pritožb Informacijskemu pooblaščencu in tudi upravnih sporov. Praksa drugostopenjskega organa, pa tudi sodna praksa v postopku dostopa do informacij javnega značaja sta vedno bolj bogati, lani sta bili tako izdani dve pomembni sodni odločbi upravnega sodišča.